България "се въздържа" за статута на Палестина 29.11 | 17:10

Решението е мотивирано с това, че суверенитетът ще причини още насилие в Близкия Изток

От Владислав Рашков

България ще гласува с "въздържал се" по резолюцията на Общото събрание на ООН за промяна в статута на Палестина.

Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР), като посочи, че е направен дълбок анализ на последствията според решението, което бъде взето.

От външно министерство казаха, че оценяват правото на палестинците да се самоопределят и припомниха, че страната ни е признала Палестина през 1998 г.

"С приемането на резолюцията за промяна на статута в Общото събрание на ООН обаче не се дават достатъчни гаранции за бързото възобновяване на директните преговори. Нашата принципна позиция е срещу едностранните действия от едната или другата страна, които водят до по-голямо капсулиране и изолация и ще затруднят мирния процес", допълат от МВнР.

Според министър Николай Младенов постигането на суверенитет на Палестина е важно, но той трябва да бъде реализиран чрез преговори с Израел.

Очаква се Общото събрание на ООН да признае статута на Палестина, като гласува за повишаването му от наблюдател на наблюдаваща страна, която не е член на ООН.

Това стана ясно, след като редица европейски държави дадоха гаранциите си на президента Махмуд Абас. САЩ и Израел заплашиха, че ако бъде постигната независимост, ще бъдат спрени помощни фондове до Западния бряг.

Водещи

Най-четени