Галина Тонева вече не е зам.-главен прокурор 21.02 | 10:33

Тя бе освободена по искане на Сотир Цацаров. Разминавали се вижданията им за екипност

От Диана Цветкова

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи от длъжност заместник главния прокурор Галина Тонева.

"За" решението гласуваха 17 от 23-мата членове на ВСС, като двама бяха "против", а четирима се въздържаха.

Освобождаването ѝ от длъжност бе вкарано като допълнителна точка в дневния ред на съвета по искане на обвинител №1 Сотир Цацаров. Само преди месец, когато бе избран да оглави прокуратурата, той издигна Тонева за свой заместник.

Сега Цацаров мотивира предложението си с това, че има разминаване във вижданията им за екипен принцип на работа.

"Предложението ми е направено с идеята Галина Тонева да бъде назначена като прокурор във Върховна касационна прокуратура поради наличие на свободен щат. Това предложение предполага да бъде освободена от длъжността зам. главен прокурор", заяви обвинител №1, цитиран от агенция "Фокус".

Относно обвиненията, че Галина Тонева е помогнала за потулването на дела срещу НЕК, Министерството на икономиката, Българския енергиен холдинг и ДКЕВР и така е "покривала" енергийната мафия, Цацаров заяви, че не може да потвърди това твърдение. В момента се извърша проверка по тези 12 дела.

Цацаров все пак допусна, че е имало нарушение, но при принципа на случаен подбор на магистрати.

"За мен, принципът на случаен избор на прокурор за дело, е нарушен, но трябва ясно да кажа, че заглавия от типа "Галина Тонева закриля енергийната мафия" са абсолютно несъстоятелни", смята главният прокурор.

Водещи

Най-четени