Държавата ще спасява бедните при либерализацията на енергийния пазар 28.03 | 09:00

Най-рисковите групи вероятно ще получат помощ при скок на тока

От Христина Рафаилова

Държавата вероятно ще осигури финансова помощ за най-бедните, ако цените на тока скочат заради либерализацията на енергийния пазар у нас. Това каза служебният вицепремиер и строителен министър Екатерина Захариева пред bTV. 

Тя коментира твърденията на шефа на енергийния регулатор Евгения Харитонова и на редица експерти, че отпадането на регулациите ще доведе до поскъпване на тока. Според Захариев в някои държави се наблюдава лек скок на цената на електроенергията при първоначалното въвеждане на либерализацията. В дългосрочен план обаче тенденцията била към поевтиняване на тока. 

Тя добави, че страната ни е договорила с Брюксел увеличение на безвъзмездната финансова помощ за с над 50% за енергийна ефективност. В момента се договаряло какви точно действия ще бъдат предприети в тази посока. 

Захариева призна, че наистина има нужда от четири пъти повече строителна техника за изграждането на магистрала "Тракия". По нейни думи в края на тази или началото на другата седмица изпълнителят трябва да започне да осигурява нужното оборудване и "да започне да работи от ранни зори до късни нощи", за да могат хората да пътуват по аутобана през това лято. 

Захариева добави, че няма да се поколебае да предприеме и по-остри мерки спрямо строителят на магистралата, ако не върши нужното за реализирането на проекта. 

Водещи

Най-четени