ЕК ни дава 1,27 млн. евро за промоция на пресни плодове и зеленчуци 18.11 | 14:05

Мярката цели преодоляване на кризата, породена от Е.coli

От iNews.bg

Европейската комисия (ЕК) одобри 14 програми на 11 държави от общността, чиято цел е да промотират търговията с пресни плодове и зеленчуци на вътрешния пазар и на пазари в трети страни.

Общият бюджет на програмите е 34,1 млн. евро, като от европейския бюджет ще дойдат 17 млн. евро. За страната ни ЕК ни отпуска 1,27 млн. евро, общият бюджет на програмата е малко над 2,5 млн. евро.

Мерките са с продължителност две години и са насочени към пазарите в Румъния, Чехия и Германия.

Целта на новите програми е да бъдат преодолени негативните ефекти от възникването на епидемията E.coli през май тази година.

iNews припомня, че заради истерията около заразата тонове пресни плодове и зеленчуци останаха нереализирани на европейските пазари. По тази причина и бяха предприети редица програми за подпомагане на засегнатите земеделци.

81 български производители си поделиха общо 3,8 млн. лева обезщетения заради нереализираната на пазара и останалата необрана продукция.

В крайна сметка учените доказаха, че европейските зеленчуци и плодове нямат общо с разпространението на заразата, а като виновници бяха посочени египетски кълнове.

Водещи

Най-четени