Задава ли се "Доматена революция" у нас? 23.11 | 11:09

Случаят с Босия напомня на времето на Тодор Живков, пише FT

От Ралица Стоянова

Украйна имаше своята Оранжева революция, Грузия - Революция на розите, а България скоро може да има "Доматена революция", ако българите последват примера на някогашния дисидент от времето на комунизма Николай Колев. Така започва коментар на Financial Times по темата.

Колев, по-добре познат като Босия, беше арестуван във вторник за това, че хвърли домат по сградата на парламента. По думите му това било протест срещу "необузданата" корупция в държавата, припомня изданието.

В момента "Доматената революция" привлича хиляди привърженици във Facebook. "Доматен митинг" е планиран пред парламента (24 ноември) и полицията няма никакви шансове, пише FT.

Необходими бяха 40 полицаи, за да арестуват Колев. Това е изложение на силата на държавата, което напомня на времената на Тодор Живков. Това е куриозен пример за нишката, която свърза миналото с настоящето у нас, изтъква авторът и припомня, че сегашният премиер е бил охрана на Живков.

Въпреки че комунизмът в България отдавна си е отишъл, в страната липсва зряла дискусия по въпроса, смята авторът. Той изтъква, че пред кабинета на културния министър Вежди Рашидов има портрети на заемалите поста преди него. Сред тях е и дъщерята на Тодор Живков – Людмила Живкова.

Ако беше жива, би ли подкрепила Живкова Доматената революция, пита авторът.

 

Водещи

Най-четени