Запалили колата в кв. "Дружба" заради разчистване на сметки 21.12 | 17:06

Бензиностанциите ще информират за пълнене на туби с гориво, съобщи Цветанов

От Кремена Бедерева

Една от основните версии за палежа от тази нощ в столичния кв. "Дружба” е разчистване на сметки. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседанието на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде Агенция "Фокус".

Действително, от тези палежи, които имаме, впоследствие - от задържанията на трите лица по основните палежи на територията на София, има палежи, които са с чисто криминален елемент, посочи Цветанов. Той даде за пример единия от двата случая от днес – в столичния кв. "Дружба”, където беше запален автомобил S-класа на 24-годишен криминално проявен собственик, който е безработен.

Не е от тези случайно избрани български граждани, на които са им запалили автомобила определени лица, подчерта Цветанов.

"Работим по всички случаи. Колегите анализират информацията ежедневно и се полагат максимални усилия и се осигурява допълнително ресурс, за да бъдат гражданите спокойни”, каза Цветанов. Искам да благодаря на гражданите, които в някои от случаите ни помогнаха съществено, заяви той.

"За последните 2 - 3 дни има случаи, които бяха регистрирани. Имаме изведени версии по определени случаи, за които гражданите са ни помогнали. В някои от случаите, когато говорим за криминално деяние спрямо криминално проявено лице, не получаваме никакво съдействие за евентуалните извършители или поръчители, които биха могли да провокират този палеж”, каза той.

От опозицията поискаха изслушване на заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с палежите на коли в страната.

Засиленото полицейско присъствие и постоянните патрули в кварталите на столицата са една от мерките срещу палежите на коли, обеща още Цветанов. Предприемат се всякакви допълнителни мерки, които биха могли да гарантират сигурността и обществения ред в София.

Във връзка със създалата се ситуация, се предприемат от компетентните органи – СДВР и допълнително търсим полицейски ресурс и от други структури на министерството, посочи Цветанов. Разчита се и на хората да подават сигнали своевременно.

Благодаря на тези, които дадоха първоначалните данни след извършване на палежите, с което спомогнаха и за разкриването и задържането на лицата, които в момента са задържани, подчерта Цветанов.

На въпрос – дали всички хора с туби бензин в багажниците ще бъдат задържани или подлагани на по-щателни проверки, Цветанов каза: "Обърнали сме се за съдействие към съответните бензиностанции, за да ни информират и да ни подават информация, свързана с лица, които пълнят подобни бутилки с горивни материали. Търсим съдействие от всички, но не бих могъл да кажа, че всеки, който си сипе в туба, ще бъде потенциалният подпалвач. Нека да не създаваме допълнително някаква психоза”, посочи той.

Да призоваваме и гражданите да ни съдействат и за това разчитам страшно много на медиите, каза още Цветанов.

Министър Цветанов няма данни кой е подал сигнала за бомба в централата на "Атака”. "Пътувайки насам, се информирах от електронните медии и дори не съм разговарял с колегите", каза той.

Запитан – дали той и премиерът са най-големите крадци на депутати, Цветанов посочи: "Ще го оставим без коментар".

Същевременно стана ясно, че са разкрити палежите на два леки автомобила в Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града. В резултат на съвместните полицейски действия, предприети от служители на Първо Районно управление "Полиция” – Бургас и сектор "Борба с организираната престъпност” ОДМВР – Бургас, е документирана престъпната дейност по палежа на два леки автомобила BMW Z 4 и Mazda 3, и двата с бургаска регистрация, паркирани на "Общинския паркинг” на ул. "Гурко” № 64, осъществен на 08 октомври т.г. – това са : 19-годишният М.Д., 29-годишният К.С. и 40-годишният Ш.Х.

Първият от тях - 19 годишният М.Д. е прекият извършител на деянието, който използвайки бензин подпалва л.а. BMW Z 4, а от него огънят се разпростира върху паркирания в съседство Mazda 3.

К.С. е посредник и организатор на деянието, като спрямо М.Д. и К.С. е повдигнато обвинение и същите са разпитани пред съдия, правейки пълни самопризнания за механизма на палежа и съпричастността на Ш.Х., като поръчител.

До момента е установено, че причина за палежа са неуредени финансови взаимоотношения между Ш.Х. и семейството, ползващо л.а. BMW Z 4. По случая е образувано досъдебно производство.

iNews припомня, че два автомобила горяха тази нощ в София. Едната кола е била в кв. "Люлин" до бл. 228, другият автомобил е в кв. "Дружба".

Марката на колата, горяла в кв. "Люлин", е Fiat, а в кв. "Дружба" – Mercedes. Обгорени са седалката и волана, а на Mercedes-а в кв. "Дружба" е горял предният капак и задна част на колата. Той е бил собственост на криминално проявен.

Два автомобила изгоряха и в Силистра, съобщиха от Областната дирекция на МВР в града.

Софийски градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста Юлиян Ковачки, обвинен в палежи на автомобили в София.

Въпреки непрецизно формулираните обвинения срещу Ковачки, според съда, са събрани достатъчно доказателства, които дават основания той да остане в ареста.

Събраните доказателства съдът кредитира като пряко относими към палежите на автомобили в кварталите "Младост" и "Хаджи Димитър".

С неговото появяване се установяват запалени коли, а това е достатъчно уличаващ сбор от косвени доказателства", записа в мотивите си съдът.

На 16 декември полицията е задържала 29-годишен мъж, свързан с палежите в София. Арестуваният е криминално проявеният Юлиян Ковачки. Той е заловен е в столичния квартал "Младост".

За около два месеца в София бяха опожарени повече 50 автомобила в различни квартали на града. В разследването на случаите дори се включи ДАНС. Председателят на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС Димитър Дъбов коментира, че агенцията проверява опасения за тероризъм при тези случаи.

В нощта на 10 срещу 11 декември беше арестуван и 33-годишният Владислав Николов, известен с прякора Куката. Той е заподозрян за съпричастност към случая и палежи в кв. "Западен парк".

На 14 декември пък МВР съобщи, че при масова акция на столичните полицаи са задържани 63-ма души за различни престъпления. При четирима е открита съпричастност към случаите за палежите в града.

В хода на операцията бяха проверени 1200 коли. 2600 души, сред които 93 криминално проявени, попаднали в полезрението на полицаите. Изглежда обаче не всички подпалвачи са заловени.

Водещи

Най-четени