Засилваме контрола върху вноса на картофи от Гърция 09.12 | 17:17

Причината е в установена болест "рак" по картофите в южната ни съседка

От Филипа Тодева

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема засилен контрол срещу заболяването рак по картофите. Това съобщиха от агенцията.

След потвърждаване за наличие на огнище със заболяването рак по картофите в Северна Гърция, получено по Системата за бързо съобщаване за храни и фуражи (RASFF), Българска агенция по безопасност на храните предприема незабавни мерки за предотвратяване на пренасянето на болестта в страната, като за това информира всички кметове на крайгранични общини, търговци и земеделски производители.

След проведена среща в Самоков с представители на БАБХ, Национална асоциация на картофопроизводителите и кмета на Владимир Георгиев, се взе решение за засилен контрол на картофи и посадъчен материал за картофи с гръцки произход като част от мерките за предотвратяване на разпространението на болестта рак по картофите.

На срещата беше обсъден и контролът при движението на товари, превозни средства, селскостопанска техника и хора между България и Гърция, както и проблеми, засягащи производството и търговията с картофи.

 

Водещи

Най-четени