Изборът за главен прокурор е равнопоставен, твърди Цацаров 20.12 | 21:00

Предстои президентът да реши дали да го назначи

От Ивелина Георгиева

"Това все още не е избор. Президентът трябва да прецени дали да назначи главен прокурор". Това заяви избраният от ВСС за главен прокурор Сотир Цацаров. Той допълни, че процедурата не е приключила и в момента няма избран главен прокурор.

Оттук насетне решението на ВСС има характер на предложение до президента, който трябва да прецени дали да назначи избрания от съвета главен прокурор.

Според Цацаров изборът е бил равнопоставен като дискусии и концепции. Цацаров поясни, че с действията си ще избяга от етикета фаворит на ГЕРБ.

Галина Тонева поясни, че няма никаква процедура, по която да може да се оспори избора на ВСС. Това може да направи единствено президента, подчерта тя. По думите й няма критерии, по които да може да се прецени честен или нечестен е било вотът.

По-рано стана ясно, че Сотир Цацаров е чел делото за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, заведено от съдия Мирослава Тодорова. Той се е запознал с делото без то да е било разпределено в Пловдивския окръжен съд, на който той е председател.

Цацаров обясни, че в този случай става въпрос за дело, което е разпределено в пловдивския съдебен окръг. Той изрично подчерта, че винаги се запознава с делата, които се изпращат в съдебния окръг на Пловдив.

"Аз не възприемам тези правила като достатъчно коректни към другите кандидати", каза Тонева.

Тя поясни, че на този етап ще остане заместник-главен прокурор и след като Сотир Цацаров постъпи в длъжност, тя ще си подаде оставката. Оттам насетне той трябва да прецени дали да я приеме или не.

Тонева подчерта, че двамата с Борислав Сарафов са в пълна неяснота колко магистрати реално са ги подкрепили и Сарафов подкрепи думите й. Той заяви, че първо ще се наспи, а след това ще направи анализ и тогава ще прецени дали да оспорва избора.

Представляващият ВСС Соня Найденова поясни, че съгласно Закона за съдебната власт, когато има събрани повече от 2/3 от гласовете на членовете на ВСС за един кандидат, той се счита за избран.

"Ако в първото гласуване нямаше събрани 17 гласа, щеше да има гласуване за следващ кандидат, но това не стана,", коментира тя. Магистратът изрази личното си мнение, като заяви, че не вижда нищо противозаконно в това, че Сотир Цацаров е прочел делото за клевета срещу Цветанов.  

Водещи

Най-четени