Как ще се избира следващият главен прокурор 18.12 | 08:23

На извънредно заседание ВСС трябва да реши каква да е процедурата

От Диана Цветкова

На извънредно заседание днес Висшият съдебен съвет (ВСС) ще решава какви да са правилата за избор на главен прокурор.

Правосъдният министър Диана Ковачева свика заседанието, след като миналия четвъртък кадровиците не можаха да вземат решение заради отсъствието на някои членове на съвета.

Днес те трябва да решават дали гласуването да става чрез електронната система на ВСС, или по стария начин – с бюлетини.

Новото предложение за електронен вот е силно критикувано, тъй като Върховният административен съд неведнъж е излизал със становища, че гласуването с бюлетини е най-сигурното средство за провеждане на таен вот.

Друга процедура, която кадровиците на съдебната власт трябва да решат по какъв ред да се гласува – дали това да става едновременно за всички претенденти, или последователно по реда на постъпване на кандидатурите им.

Поддръжници на единия кандидат, сочен за основен фаворит за поста – Сотир Цацаров, внесоха предложението гласуването да става не по азбучен ред, а по реда на внасяне на кандидатурата във ВСС. Отделно бе предложено в момента, в който даден кандидат събере необходимите му 17 гласа, останалите кандидатури да не бъдат подлагани на гласуване.

Предложението също бе критикувано, тъй като то на практика ще гарантира мястото на Цацаров, за който се знае, че е предпочитания претендент от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Неговата кандидатура бе внесена във ВСС първа, веднага след направените предложения за промяна в правилата и мнозина се опасяват, че те целяха именно бетонирането му на поста "главен прокурор".

Друго предложение, което бе направено е гласуването да става по ред, определена с публично теглене на жребий.

Трима са кандидатите за поста главен прокурор – председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам. главният прокурор Галина Тонева и ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Борислав Сарафов.

Изборът на главен прокурор трябва да се проведе на 20 декември.

Водещи

Най-четени