Камери на каските на полицаите ще борят полицейския произвол 24.02 | 08:05

Новаторският почин ще се прилага първо в спецгрупата "Кобра" в СДВР

От Андриян Георгиев

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) измисли "новаторски" метод за прекратяване на полицейския произвол, който по принцип МВР отрича до последно.

Специални камери ще бъдат монтирани на каските на спецгрупата "Кобра" в СДВР, съобщи зам.-шефът на столичната полиция Ивайло Спиридонов, цитиран от bTV.

Спиридонов беше изслушан в парламентарната комисия, която разследва случаите на полицейско насилие, които предизвикват смут в определени обществени среди. 

Ивайло Спиридонов уточни, че камерите ще записват всички операции и щели да имат превантивен ефект както за действията на полицаите, така и за тези на заподозрените. С монтирането на камери на главите на полицаите МВР до голяма степен признава безсилието си да реши проблема по друг начин.

Спиридонов даде обяснения пред депутатите от по случая със семейство Начкови от село Мировяне. 

Разследващите били имали сигнал, че на адреса на семейството със сигурност е трябвало да има цигари, но такива не са намерени, добави Спиридонов.

При обиска в дома на Начкови бяха намерени пет кутии без бандерол.

Докладът на Спиридонов пред депутатите посочва, че по случая "Начкови" нямало никакви данни за полицейско насилие.

Това е поредното доказателство, че МВР не си признава подобни гафове, нищо че Петър Начков е освидетелстван от съдебен лекар. Нещо повече - преди няколко дни стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за полицейски произвол по случая.

Вътрешният министър раздаде само няколко дребни наказания на полицейски служители, участвали в акцията. 

Водещи

Най-четени