Митрополит Калиник поема временно Варненската митрополия 10.07 | 12:04

Трябва да бъдат избрани трима нови митрополити

От Елица Елефтерова

Врачанският митрополит Калиник ще поеме управлението на Варненската и Великопреславска епархия, стана ясно на заседанието на Светия синод.

По-рано през деня сливенският митрополит Йоаникий заяви, че няма претенции да бъде наместник на овдовялата епархия.

Относно това, че Сливенската епархия е в близост до Варненската и митрополит Йоаникий би могъл да бъде неин наместник, архиереят отговори, че "когато е писан екзархийският устав, двете епархии са били близки и съседни, защото е имало файтони и коне, а сега може и от много далече да се стигне бързо до Варна".

Съгласно устава на БПЦ има срок за избора на епархийските митрополити и той е от три месеца, посочи още Сливенският митрополит.

Господ ще каже какъв човек беше Варненският митрополит, човешкият съд е различен, но Божият съд винаги е справедлив и затова ние се уповаваме на Бога, заяви още митрополит Йоаникий.

Също преди заседанието на Светия синод днес Ловчанският митрополит Гавраил посочи, че няма срок за избора на митрополит, и изрази увереност, че синодът ще се справи с избора на трима нови митрополити.

След избора на патриарх Неофит още не е избран Русенски митрополит, предстои да бъде избран и Западноевропейски митрополит, след като преди месец дотогавашният митрополит Симеон се отказа от поста си по здравословни причини. Така в БПЦ трябва да бъдат избрани трима нови митрополити.

Водещи

Най-четени