Може да отменят забраната за пушене до края на годината 11.12 | 18:07

Идеята е да се върнат залите за пушачи и непушачи

От Ралица Стоянова

До края на годината могат да бъдат приети промени срещу тоталната забрана за тютюнопушене. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Диан Червенкондев, цитиран от агенция "Фокус".

Той обясни, че ако има промени в закона, те трябва да бъдат приети с голям консенсус. По думите на Червенкондев - трябва да се намерят разумните компромиси, баланси и да не се политизира въпросът.

Той обясни, че в икономическа комисия ще се чуят претенциите и фактите от бранша, ще бъдат коментирани конкретни предложения с колегите от всички партии. "Ще се търсят разумните баланси за обособяване на зони за пушачи и непушачи, така че всички права на непушачите да бъдат абсолютно гарантирани, както е било досега, но да има и разумни компромиси в обратната страна", каза Червенкондев.

Той изтъкна, че има изключителен спад в оборотите, затваряне на заведения, намаляване на работните места в този бранш.

"Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще потърси съдействие от депутати от всички парламентарни групи за промяна в закона, който забранява напълно пушенето на обществени места и в закритите заведения. Това каза по-рано днес председателят на асоциацията Благой Рагин, след срещата си с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова.

"И двамата бяха много любезни, изслушаха ни, срещата продължи един час, но ни отпратиха към Народното събрание, където да търсим лоби за нашите искания", обясни той.

""Искаме зала за пушачи и зала за непушачи. Мислим, че сме убедили към 50% но ни трябва още подкрепа”, каза Рангин след разговорис парламентарните групи.

Той съобщи, че има нагласа от регионалните структури на хотелиери и ресторантьори до 15 декември да обявят гражданско неподчинение.

Водещи

Най-четени