Мъж намери железен винт в хляба си 28.06 | 09:46

Купуваш си хляб, а получаваш строителни материали като бонус

От Микаела Мохарамян

Столичанин си купи хляб с железен винт във филията. "За първи път попадам на такова нещо. Установих наличието на огромен болт чак когато бяхме изяли у дома повечето хляб", разказа потърпевшият клиент пред в. "Монитор”. 

"След като ги изхвърлих, ми направи впечатление, че нещо чернее в последната филия. Тогава видях да се подава този болт", сподели възмутеният потребител. От опаковката обаче не може да се разбере кой е производител на хляба, няма и телефон за обратна връзка.

Санкцията, която се налага на юридическо лице, продаващо храни, които не са произведени в съответствие със закона, е от две до четири хиляди лева, съобщи Райна Иванова, началник-отдел в дирекция "Контрол на храните" в БАБХ, която беше запозната със случая.

Глобата за физически лица е до две 2000 лева. Паричните санкции се увеличават до 6000, ако нарушението е повторно. При последващи нарушения може да се достигне и до затваряне временно на обекта.

Можете да сигнализирате за подобни случаи на горещия телефон на агенцията БАБХ 0 700 122 99, каза още Иванова. Освен това информация може да се изпрати на сайта на агенцията или да се напише обикновено писмо. Условието, когато се сигнализира, е да са запазени касовата бележка и етикетът на продукта, както и да се направи пълно описание на несъответствието.

При получена информация за нередност се прави проверка в търговския обект и при производителя. При констатирани несъответствия се налагат санкции и се връща писмен отговор на жалбоподателя. Други сигнали за гайки не са получавани в агенцията, при хляба най-често хората се жалват от недоизпечени самуни или мухлясали филии, уточниха от БАБХ. Всеки сигнал се проверява и се връща отговор на хората, които са го подали. Има обаче сведения за открита хартия в хлебни изделия, както и за продажба без етикети.

964003

Водещи

Най-четени