Не е за вярване, но младите хора все по-късно съзряват 25.06 | 07:47

Причината са многобройните възможности пред тях, смята психолог от БАН

От Цанка Донкова

Многобройните възможности пред младите хора, различните сфери за реализация и мобилността предоставят неизброими възможности, но от друга страна водят до объркване и необходимост от повече време за обмислянето им. Това коментира психологът от БАН доц. Маргарита Бакрачева.

По думите ѝ и в световен план, не само в България, се наблюдава по-късното съзряване на младите хора. Те се оправят прекрасно с това да живеят сами и да се грижат сами за себе си, въпреки първоначалния стрес. Социалната зрялост обаче е отделен процес, който не е равнозначен на самостоятелния живот, коментира експертът.

Според психолога, за да се избегне създаването на усещане, че от един изпит зависи бъдещето, родителите могат да бъдат много полезни. Те именно са хората, които имат и знанията, и капацитета да покажат на децата си, че не трябва да спират да мечтаят и да променят целите си, смята Бакрачева.

Създаваната масова паника при кандидатстване формира възгледа, че решенията са еднократни и едва ли не предопределят цялото бъдеще. Ситуацията обаче не е толкова страшна, коментира психологът от БАН.

Що се отнася до студентите, които избират да се отделят на стотици километри – в чужбина, според специалиста се наблюдава полярен модел на поемане на новата роля, допълва БТА.

"В единия вариант се търси максимално бърза интеграция в новата среда, установяване на контакти с хората на място и загърбване на националната идентичност и всичко "българско". На другия полюс е акцентирането върху собствената идентичност и самоопределеност и поддържането на връзки с българи в съответната държава. Сливането или напротив, отстояването на собствените корени, са двете форми на приспособяване в новата среда", посочва психологът.

Според нея комбинацията от всички фактори на новата среда влияят в съвкупност. "Неизбежен е стресът от първоначалната адаптация - привикването и научаването на новите изисквания и порядки, отговорността и липсата на достатъчно познати и приятели, които да осигурят подкрепа. Това е и една от причините за отказването на студентите в началото на процеса на обучение."

Водещи

Най-четени