Нови преговори и за Ботаническата градина 01.04 | 11:38

В обсъждането на меморандума се включва и Софийският университет

От Елена Коцева

Обсъждането на текста на Меморандума за сътрудничество между Министерството на културата и Министерството на образованието, младежта и науката за съвместна дейност в Ботаническата градина в "Двореца” в Балчик ще продължи днес през целия ден.

Това съобщават от Министерството на образованието, науката и младежта. Ведомството е страна по преговорите заедно с Министерството на културата и Софийския университет.

По тази причина се отлага и подписването на документа, което беше насрочено за днес от 13 часа.

Меморандумът за сътрудничество за научна дейност в Ботаническата градина трябваше да бъде подписан между МК и МОНМ, но явно днес като активна страна по проблема е включен и СУ. 

Спешните разговори се налагат и заради ултиматума, който постави университетът с вчерашното отношение на Академичния съвет за прекратяване на работата на учебното заведение. Днес се проведе отново заседание на Академичния съвет на СУ, както и на Студентския съвет, където обсъждат също казуса.

Според единодушно гласуваното решение на 4 април най-старото висше убечно заведение в България трябваше да затвори врати. Софийският университет се противопоставя на отнемането на Ботаническата градина в Балчик и включването й в рамките на "Двореца", който се стопанисва от Министерство на културата.

iNews припомня, Ботаническата градина в Балчик е предмет на дългогодишни спорове между правителствата, и по-специално Министерство на културата, и Софийския университет. Делата досега винаги са печелени от университета.

Ботаническата градина е част от културния център "Двореца", който се стопанисва от Министерство на културата. Заради споровете за собствеността обаче ботаниците през лятото на 2007 година изкореняваха и изнасяха с кофи ценните растения.

Освен това две години поред се стига и до парадоксалната ситуация посетителите да плащат на двете каси в Двореца в Балчик - на едната, за да разгледат бившата лятна резиденция на румънската кралица, и на друга, за да видят ботаническата градина.

Водещи