Положителна оценка след проверка на ЕК на АМ "Тракия" 05.05 | 10:25

"Тракия" е най-проверяваната магистрала, заяви Росен Плевнелиев

От Деляна Петкова

"Тракия" е най-проверяваната автомагистрала, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на кръгла маса на тема: "Възможности и ограничения пред гражданското наблюдение, примерът за АМ "Тракия", предаде Агенция "Фокус”.

"Правителството няма какво да крие при АМ "Тракия". Ние не бягаме от отговорност. "Тракия" е най-проверяваната магистрала. Вчера приключи проверка на ЕК, с положителни резултати. Всеки месец има доклади на наздор, на ДНСК, на сторители" каза министърът.

"Ако има проблеми, няма защо да се крият. Откриват се, доказват се проблемите и всеки по веригата си отстранява проблемите" допълни още Плевнелиев.

Организатор на кръглата маса е Асоциацията "прочрачност без граници". Председателят на управителния съвет на организацията Огнян Минчев припомни, че проектът за строежа на магистралата породи голямо недоволство. "Арогантността на този проект се родее с проекта за АЕЦ "Белене, допълни още той.

"Имаше промени и по време на правителството на тройната коалиция, което се провали и не построи АМ "Тракия". Нашите усилия срещаха мълчалив протест при предходните два състава на МРРБ и на администрацията. Сега нещата са сериозно променени", каза още Минчев.

Според него има допускане на гражданското общество до провеждането напроцедурите. "Мониторънгът на осъществяването на строежа на АМ "Тракия" е начин за граждански контрол. Ние сме работили на множество нива, с много организации, за да гарантираме пред обществото, че определени процедури, важни за обществото, са законосъобразни", бяха думите на Минчев при откриването на кръглата маса.

Направени са 12 посещения на обектите на различните изпълнители по автомагистрала "Тракия" от страна на организациите, осъществяващи граждански контрол. В резултат от гражданското наблюдение, се стигна до шесткратно редуциране на необходимите средства за реализиране на автомагистрала "Тракия", допълват от Асоциацията.

Водещи

Най-четени