Само четири партии влизат в парламента, ако вотът е сега 12.10 | 14:02

Повече българи одобряват премиера, отколкото кабинета, сочи проучване на НЦИОМ

От Диана Цветкова

Само четири партии биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес – ГЕРБ, БСП, ДПС и "България на гражданите". Това показва национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено между 20 и 27 септември.

32,7% от запитаните заявяват, че няма да гласуват.

За ГЕРБ биха гласували 26,8% от избирателите, като социолозите отбелязват, че електоралното влияние на партията е равномерно разпределено в повечето социално-демографски групи, с изключение на жителите на селата, крайно бедните, възрастните и необразованите.

За БСП биха гласували 17,5 на сто от избирателите, като се отчита втвърдяване на ядрото от симпатизанти на левицата. ДПС е на трето място със 7%, а формацията на Меглена Кунева прескача изборната граница с 4,3 на сто от гласовете. "Има леко свиване на дела на подкрепящите партията на Меглена Кунева след пика на обществените симпатии от времето на учредяването ѝ", отбелязват от НЦИОМ.

Мъка с прескачането на бариерата

Самостоятелното явяване на партиите от "Синята коалиция" не им гарантира участие в следващото Народно събрание, като общият им резултат е 3,3%, сочат още резултатите от изследването.

На този етап шанс за попадането в НС имат "Атака" и ВМРО, само че при евентуално коалиране. Иначе "Атака", която сега е парламентарна сила, получава едва 3%. Формацията на Волен Сидеров обаче разширява влиянието си сред градското население.

Българите харесват Борисов повече, отколкото правителството му

31% от българите одобряват работата на правителството на ГЕРБ, а над половината – 55 на сто, са недоволни от него. Кабинетът печели симпатиите повече на живеещите в градовете. 3/4 от избирателите на ГЕРБ одобряват работата на правителството.

Същевременно тези, които одобряват работата на премиера Бойко Борисов са с 14% повече от тези с добро мнение за кабинета. Неодобрението и одобрението към него са почти изравнени, съответно 46 срещу 45%, като от НЦИОМ отбелязват, че одобрението към работата му не се променя от началото на юли 2012 г.

Премиерът се ползва с доверието на почти всички, гласували за ГЕРБ – 93%. 30% е делът на българите, които едновременно одобряват и работата на кабинета, и тази на премиера.

Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев – с най-висок рейтинг

Президентът Росен Плевнелиев е най-одобрявания български политик, като се ползва със симпатиите на над половината българи. 53% от запитаните одобряват държавния глава, като в последните месеци се регистрира лек ръст на влиянието му сред хората, които не са гласували за ГЕРБ. Сред симпатизантите на партията той се ползва с 87% одобрение.

Най-високо обаче е одобрението към еврокомисаря Кристалина Георгиева – тя печели симпатиите на 66% от българите.

Повечето институции губят от одобрението за работата си в последните месеци, като изключение прави армията, коментират социолозите.

Водещи

Най-четени