Строим нов национален стадион до лудницата? 27.07 | 11:10

На мястото на казармата на „4-ти километър” има място, пари обаче липсват, коментира главният архитект на София Петър Диков

От Гергана Златкова

Новият национален стадион може да е на мястото на казармата на "4-ти километър". Там има терен, има място. Липсата на пари е проблемът със стадиона. Това обяви в предаването "Факторът Кошлуков" главният архитект на София Петър Диков.

"Опцията само национален стадион не е добра. Ако ще направим съоръжение заради 5-8 мача, няма смисъл. Едно обединение на два клуба вече ще е друго. Това означава 45 мача на сезон, което е различно. Към момента идеята за новия национален стадион просто се търкаля.

Но като място може да говорим за терена на казармения комплекс на "4-ти километър", обясни Диков. Архитектът подхвана и темата за минералните извори на територията на Столична община.

"Минералният извор в Чепинци е с качеството на водата като на Карлови вари.

Едно към едно е и това е доказано. Десетки извори има в София и хубавото за нас е, че те се различни. Княжево, Горна баня, Чепинци и другите са различни, като говорим за от хладни до горещи. Имаме топла минерална вода, която има енергийна мощност от 500 киловата.

Ходим върху ресурс, а не го използваме. Има проект с новото ръководство на НДК да започне сградата да се отоплява с минерална вода. На територията на община Лозенец има 14 сондажа, които са с температура от 40-50 градуса”, заяви Петър Диков. Главният архитект зачекна и тежката тема с гробищните паркове в София.

"Щом се заговори за нов гробищен комплекс някъде, веднага се надига бунт. Хората някак си имат негативно отношение към темата. Сякаш забравяме, че всички отиваме там", добави той.

  Архитектът коментира накрая, че не може да разбере идеята на новото Министерство на инвестиционното проектиране. "То е загадка за мен, защото много време не могат да разделят функциите му", каза още Диков.

Водещи

Най-четени