Студентски град се мести в село Лозен? 05.04 | 16:30

Държавата да предостави терен и задание за строежа на нови общежития и инфраструктура, поиска председателят на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев

От iNews.bg

Построяването на нов Студентски град не е утопия, а е радикално решение, което може да се осъществи. Това заяви на днешното заседание на Съвета на ректорите на висшите училища в България, председателят на съвета проф. Ваньо Митев, цитиран от БТА. Проф. Митев предлага да се изгради нов град на студентите, който да бъде оформен като кампус.

Според него, новият терен би могъл да бъде в софийското село Лозен, Селото се намира на 15 км източно от София, по автомагистрала "Тракия". Проф. Митев призова държавата да предостави терен и задание за строежа на нови общежития и инфраструктура. "Чужди и български предприемачи, желаят, натискат се и предлагат да вложат пари, за да се построят студентските общежития", каза още той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че намира идеята Студентски град да се премести в село Лозен за атрактивна, но призна, че не знае как тя ще се реализира.

На днешния ректорски съвет бе обсъден и "чалга-проблемът" на Студентски град. "Хората могат да се напиват и на тишина". Това е достатъчен аргумент за просветния министър Сергей Игнатов, за да не се забрани чалгата в Студентски град. Иначе министър намира идеята за добра, но обяснява, че нито той, нито Съветът на ректорите може да я осъществи.

"С какъв закон и кой ще забрани чалгата" коментира пред журналисти Игнатов. Той дори заяви, че чалгата в България се е трансформирала в етномузика.

Изглежда няма да се осъществи искането на ректора на Музикалната академия в Пловдив проф. Милчо Василев - "със закон да се забрани чалга-музиката в дискотеките в Студентския град, тъй като поп-фолкът предполага гъделичкане на низките страсти, от които идват и алкохолните проблеми".

От години Студентски град не е град на студентите. След приемането на Закона за реституцията много имоти бяха върнати на частни лица. Започнаха да изникват все повече кръчми и дискотеки. За сметка на това библиотеката си остана една – тази на СУ "Св. Климент Охридски", която се намира в 42-ри блок.

Ректорите отдават постоянно под наем сгради - собственост на висшите училища на питейни заведения. Студентските общежития не са ремонтирани от години, може би с изключение на едно-две. А поради увеличението на приема, местата в тях вече не достигат.

Стотици студенти, имащи право на общежитие, не могат да се вредят. А не е тайна, че в ремонтираните общежития, се настаняват предимно чуждестранни студенти. За последните години в града на студентите двама младежи бяха убити.

Първият бе 20-годишният студент в Медицинския университет Стоян Балтов. Той бе пребит до смърт пред дискотека "Амнезия". В последствие се разбра, че дискотеката е незаконна.

Събарянето на сградата обаче няма да върне живота на Стоян. Да не говорим, че "Амнезия" едва ли е единствената незаконна постройка в района.

В края на февруари тази година друг младеж бе убит. 19-годишният първокурсник от УНСС Марио Данчев бе наръган с нож след студентска пиянска свада.

Водещи

Най-четени