Ще има ли студентски протести заради вечерния час? 23.03 | 17:06

За представителството на студентските съвети темата не е на дневен ред

От iNews.bg

Ще възроптаят ли студентите срещу затягането на правилата в столичния Студентски град? Въпросът изникна след появилата се информация за насрочен за днес протест. Според съобщенията, младежи се организират във Facebook в група "Аз протестирам против вечерния час в Студентски град", а над 1000 души са потвърдили участие в инициативата.

До идеята за въвеждането на т. нар. вечерен час се стигна след убийството на 19-годишния Марио Данчев в края на февруари. Преди дни на извънредно заседание на съвета на ректорите бе взето решение, че от 5 април в общежитията няма да се допускат външни лица след 22:00 часа.

Въпреки съобщенията за подготвян протест срещу новите правила, не са известни нито часът, нито мястото на проявата а и справка в социалната мрежа показа, че към днешна дата подобна група не съществува.

От Националното представителство на студентските съвети (НПСС) заявиха пред iNews, че нямат  информация за подобен протест и не смятат, че има нужда от такъв.

"Ние сме против такъв протест. Понятието вечерен час се измисли от медиите, а става въпрос чужди хора да влизат в общежитията след 22:00 часа. Всеки студент ще може да се прибере и след този час, защото ще има електронна карта, с която да си отвори", коментира Кирил Апостолов от НПСС.

Той беше категоричен, че в момента има по-важни проблеми, които стоят на дневен ред.

Вчера представители на НПСС се срещнаха с кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев и изложиха исканията си. Сред основните са връщането на 7 РУП обратно в Студентски град и създаването на денонощен медицински пункт в комплекса, защото сега най-близкият е в "Младост", а за линейка се чака по над 40 минути.

Настояват и да се даде възможност на ВУЗ-овете да глобяват студенти, които нарушават реда в общежитията.

След срещата с кмета на район "Студентски" обаче отново "изскочи" един стар проблем – младите хора просто не сигнализират за нередности. През миналата година в общината са постъпили едва осем жалби от студенти за нарушения на реда в градчето. И така, резонно изниква въпросът как институциите да знаят, че има проблем, когато никой не се оплаква.

"Време е да спрем да си прехвърляме топката и да търсим виновни. Защото в един момент топката ще падне на земята и нищо няма да се промени", лаконичен е Кирил Апостолов.

Звучи логично, стига и този път инерцията да не се загуби, за да не се стига до следващото нелепо убийство, когато отново ще се задават старите въпроси и на дневен ред ще изникват старите проблеми.

Водещи