Стъклен покрив сменя ламарините над гробницата "Хонорий" до ЦУМ 10.09 | 15:40

Съоръжението до църквата "Св.София" ще бъде изградено до края на годината

От Гергана Златкова

До края на годината трябва да бъде изграден стъклен покрив над гробницата на Хонорий до църквата "Св. София", която в момента е покрита с ламарини.

Това заяви днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова след среща по нейна инициатива с министъра на културата Петър Стоянович.

Въпросът с покриването на обекта стои нерешен повече от година, тъй като се изискваше съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Проектът за реставрацията и експонирането на гробницата се финансира от Столичната община по програма "Култура".

Първият етап беше нейното разкриване, но се разшири, защото бяха разкрити още пет други гробници, добави Фандъкова.

Инвестицията е била на стойност 150 хил. лв.

Вторият етап, с около 110 хил. лв. инвестиция, ще позволи на гражданите и гостите на София, минавайки, да разгледат обекта и да изявят желание да посетят и подземния археологически музей, който е в църквата "Света София".

Йорданка Фандъкова посочи, че за последните три години Министерството на културата е инвестирало в културна инфраструктура в столицата над 45 млн. лв.

За около пет години София ще има шест нови музея, което е важно за успешната кандидатура на града за Европейска столица на културата, отбеляза още столичният кмет.

Тя добави, че е съгласуван и проектът за изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост, като се очаква от следващата седмица да започне работата по него.

Водещи

Най-четени