Съдебният изпълнител спря пред вратата на "Двореца" в Балчик 13.01 | 20:01

МК и СУ продължават битката с години

От Елена Коцева

Министерство на културата и Софийският университет продължават битката за собствеността на апетитния терен на Черноморието

Окръжният съд в Добрич спря дело, образувано по жалба на Министерството на културата и културен център "Двореца" в Балчик срещу действията на частен съдебен изпълнител.

Съдебното производство се спира до приключване на друго дело във Върховния административен съд, което е по жалба на Софийския университет "Св. Климент Охридски" срещу решение на Министерския съвет, съобщава БТА.

Битката между двете институции – Министерство на културата и Софийският университет "Св. Климент Охридски" за собствеността и правото на терена в Балчик продължава вече няколко години.

И както често се случва у нас, се стига до крайни решения и грозни сцени. 

Ботаническата градина в Балчик окончателно стана собственост на Софийския университет през юли миналата година, когато Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване на решението на Добричкия окръжен съд от 2009 г., с което Ботаническата градина се присъжда на университета.

Така с решение на Добричкия окръжен съд културният център "Двореца" трябва да предаде на Софийския университет владението на площ от 120 273 квадратни метра от поземлен имот, държавна собственост.

Въз основа на това последно решение университетът е получил изпълнителен лист, а частен съдебен изпълнител е връчил на културния център покана за доброволно изпълнение на задължението.

Междувременно частният съдебен изпълнител е спрял действията си по изпълнителното дело обаче въз основа на обезпечителна заповед, издадена от Окръжния съд.

Изпълнителният лист е за терена на ботаническата градина, стопанисвана с години от Алма Матер.
Заради споровете за собствеността обаче ботаниците през лятото на 2007 година изкореняваха и изнасяха с кофи ценните растения.

Освен това две години поред се стига и до парадоксалната ситуация посетителите да плащат на двете каси в Двореца в Балчик - на едната, за да разгледат бившата лятна резиденция на румънската кралица, и на друга, за да видят ботаническата градина. Едновременно с това не могат да ползват санитарните помещения общо.

Водещи

Най-четени