Тревожно: капитани сами махат навигационните знаци по Дунава 02.01 | 14:35

Причината е, че не се съобразяват с обстановката по реката

От Гергана Златкова

Недобросъвестни капитани на кораби унищожават плаващи навигационни знаци по фарватера (плавателния път) на река Дунав.

Това коментира директорът на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) в Русе Георги Георгиев. 

По думите му капитаните не се съобразяват с обстановката по реката, преминават с големи конвои, засягат плаващите навигационни знаци, откъсват ги и те тръгват по течението на реката.

Така плавателният път остава необозначен в определени райони, което води до рискове за корабоплаването. 

Георгиев обясни, че по шест-седем знака на месец се унищожават по този начин, като стойността на един от тях е средно около 1000 лева.

Той коментира, че бреговите знаци пък стават обект на вандалски актове от страна на ловци, които стреляли с пушките си по тях. 

По думите му в момента обстановката по реката е леко усложнена, защото по празниците е имало много гъста мъгла и хидрографският кораб "Вит" не е могъл да работи. 

"Създадоха се проблеми в района на остров Косуй, където липсват червени плаващи знаци, както и при Белене. Корабът "Вит" потегля утре, за да постави нови плаващи знаци и да възстанови навигационната обстановка в тези два района", каза Георгиев. 

Той информира, че заради ниското ниво на реката, което не е характерно за зимния период, са се образували десетина прага, които затрудняват корабоплаването.

В момента най-критична е обстановката в районите на Белене и на остров Косуй. 

Нивото край Русе днес е 84 см спрямо условната кота "нула", като прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още три сантиметра. 

Водещи

Най-четени