Търговците на скрап искат да участват в правенето на закона 22.06 | 16:35

Над 5000 собственици на фирми бяха против въвеждането на монопола

От iNews.bg

Със скандирания "Оставка" и "Искаме работа" над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци протестираха пред Народното събрание срещу новия закон за управление на отпадъците.

Търговците не са съгласни с монопола, който ще настъпи с въвеждането на законопроекта, който гласи, че се планира на пазара да останат само 400 фирми за търговия на черни и цветни метали.

Също така от бранша се обявиха срещу забраната физически лица да продават метали и плащанията в системата да се извършват по безкасов път.

"Ние сме съгласни да има засилен контрол върху фирмите, но не смятаме, че с тези промени ще се спрат кражбите на метали", коментира Владимир Николов, икономически директор на "Екометал инженеринг".

Промените предвиждат дейностите с отпадъци от черни и цветни метали да се извършват само на площадки на територии, определени с общи производствени планове за производствени дейности.

В над 180 населени места няма да могат да се изградят площадки, тъй като според законопроекта се изискват гаранции в размер на 100 000 лв. от всяка фирма и по 50 000 лв. за всяка площадка, изразиха с недоволство протестиращите.

Те подчертаха, че бизнесът е инвестирал за последните 10 години над 1 милиард лева в площадките и това ще доведе до масови фалити в сектора.

"Законът беше изготвен, без да се даде възможност на засегнатите лица да изразят становище и да отправят своите предложения", каза Иво Георгиев, председател на Гражданската инициатива на търговците на отпадъци на черни и цветни метали. Според него няма никакъв диалог с Министерството на околната среда и водите.

Конкретните искания на протестиращите са да се изготви нов законопроект, в чието подготвяне да вземе участие работна група от представители на Гражданската инициатива и фирми в сектора.

Най-четени