Училищата с по-знаещи деца ще получават повече средства 23.11 | 17:51

Бройката на учениците няма да бъде решаваща за финансирането им

От Христина Рафаилова

Не бройката на учениците, а техните знания, ще определят кои школа ще получават повече средства. Това стана ясно от думите на просветния  министър по време на посещението й в Разград. 

Учебните заведения ще получават принадена стойност към бюджетите им, ако имат добри резултати от външното оценяване от 4-и до 7- клас,  уточнява БНР. 

"Не като абсолютна стойност успехът, а като принадена стойност, че с тези деца е работено и те са повишили своята грамотност, своите познания, умения и компетенции, които са били необходими да усвоят между 4-и и 7-ми клас" обясни просветният министър. 

През следващия етап предстои да се преценяват и усвоените знания от децата от началната степен.

Клисарова информира, че за да се оптимизира бюджета за 2014 г. ще има единна базова стойност за издръжка, необвързана с това колко ученици има в учебното заведение. 

За покриване на режийните разходи и издръжка школата ще получават около 20-30 хил. лв. За това са предвидени 14 млн. лева. 

22 общински училища в област Разград ще си разделят 260 000 лева за належащи ремонти, съобщиха от министерството на образованието. Министър Анелия Клисарова покани училищни директори от региона да кандидатстват с проекти по програмата "Региони в растеж". 

Водещи

Най-четени