Хвърляме на боклука 140 000 тона годна храна годишно 08.02 | 10:58

Проблем е отказът на финансовото министерство да премахне ДДС върху дарените стоки

От Ивелина Георгиева

Средно по 140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България. Това каза изпълнителния директор на Българската хранителна банка Мая Калчева пред Дарик.

В същото време всеки пети българин живее под прага на бедността и първото, от което се лишава е разнообразната и пълноценна храна.

Законодателни промени в Закона за храните предвиждат да бъде забранено търговските вериги и заведенията за хранене да изхвърлят хранителни продукти в контейнерите за смет. Така бизнесът се изправя пред две възможности – или да дари храната на хората в нужда, или да предаде стоките на екарисаж за унищожение.

Фирмите обаче нямат изгода да дадат храната на нуждаещите се, защото законодателството не освобождава от ДДС дарените продукти.

"Една фирма, която иска да дари храна е платила за суровина, платила е данъци, плаща да закара продуктите до съответната кухня и след всичко това трябва да даде още 20%, това не е нормално" коментира Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите.

По думите ѝ, за да отиде храната в екарисаж търговците и производителите ще похарчат около 30 стотинки за един килограм продукция.

От финансовото министерство отговориха, че на този етап законодателството не позволява да отпадне облагането на даренията с ДДС. От ведомството изразиха опасения от злоупотреби, ако се премахне данъкът върху дарените храни.

Водещи

Най-четени