"Шейново" възразява срещу изводите на медицинския одит 14.12 | 16:00

Ръководството на болницата обжалва констатациите за смъртта на Деяна Георгиева

От Филипа Тодева

САГБАЛ "Шейново" ще пусне възражение срещу изводите от проверката "Медицински одит" за смъртта на родилката Деяна Георгиева. Това съобщи доц. Лилянда Георгиева от общинската здравна комисия, цитирана от БТА. Ръководството на болницата ще обжалва резултатите от одита, защото родилката не е починала на територията на лечебното заведение.

iNews припомня, че две от най-посещаваните и известни болници в България - САГБАЛ "Шейново” и УМБАЛСМ "Пирогов”, са санкционирани за смъртта на 19-годишната родилка Деяна Георгиева. Проверката беше назначена на 31 октомври и обхвана четирите болници, в които младата жена е била лекувана - САГБАЛ "Шейново”, СБАЛИБП "Проф. Иван Киров”, УМБАЛСМ "Пирогов” и УМБАЛ "Александровска”. Според доклада има пропуски в извършеното лечение.

От болница "Шейново” пациентката е изписана недолекувана, без ясна диагноза, не са направени всички нужни изследвания, показват заключенията на ИАМО. В "Пирогов” на родилката не е извършена спешна операция (лапаротомия), каквато е налагало състоянието й – тежък патологичен процес в коремната кухина, сочат констатациите на ИАМО.

Деяна Георгиева се разделя с този свят на 24 октомври тази година след низ от потресаващи обстоятелства. На 12 септември Деяна отива в САГБАЛ "Шейново", за да роди първата си рожба, разказват близките ѝ в предаването "Горещо" на Нова телевизия. Тя иска да роди по естествен път, но лекарите казват, че трябва да се направи секцио. Деяна обаче не е платила за избор на екип, което, по думите на майка ѝ и баба ѝ, води до забавяне на операцията.

Родилката е изписана на третия ден след интервенцията, но се получават усложнения. Близките ѝ я закарват в "Шейново", където остава за една нощ, а после е изписана като "клинично здрава", но я изпращат в Инфекциозна болница, където да ѝ направят изследвания. В Инфекциозна болница установяват, че на Деяна трябва да се направи спешна операция, като за целта е пратена в "Пирогов". Там обаче казват, че не приемат пациент без точна диагноза.

След размяна на уточнения родилката е оперирана, но само след няколко дни бъбреците ѝ отказват и следва нова операция в Александровска болница. Лекарите там обаче казват, че няма надежда. Според медицинското заключение най-вероятната причина за смъртта на Деяна Георгиева е анаеробен сепсис.

Водещи

Най-четени