Вредите от цигарите "убиват" пушенето им 16.01 | 18:29

Неприятните снимки по кутиите помагат за отказването на цигарите, според проучване

От Владислав Рашков

Ново изследване в Харвард показа, че снимковите изображения на кутиите на цигари може да ви помогнат да спрете да пушите, разкрива Reuters.

Проучването е публикувано, два месеца след като федералният съд в САЩ блокира закон, който задължава тютюнопроизводителите да изобразяват шокиращи снимки от вредите от тютюнопушенето.

Според съдията по делото тютюневите компании са щели да успеят да премахнат задължението, тъй като могли спокойно да заведат дело за нарушаване на Първата поправка към Конституцията на САЩ, която защитава свободата на словото.

През юни 2012 г. Администрацията по храните и лекарствата пусна девет картинки, които компаниите бяха задължени да слагат на кутиите. Голям брой от тютюневите гиганти заведоха дела заради това, че подпомагат кампания за спиране на пушенето на правителството.

Проучването изследвало реакцията на 3 300 пушачи при текстови предупреждения и графични изображения. То показало, че графичните изображения спомагат повече за отказването от цигари. Нещо повече според него шансът един пушач да откаже цигарите, месец след като е видял изображението е 30%.

Водещи

Най-четени