Граждани пушат демонстративно цигари на протест в София 01.02 | 15:59

Пред парламента са се събрали противници на забраната за тютюнопушене

От Елена Кирилова

Протест срещу пълната забрана за тютюнопушене на обществени места започна пред парламента, съобщава агенция "Фокус”.

Той се организира от Националната асоциация на свободните - Свободен избор. По думите на председателя на асоциацията Андрей Слабаков, тя е срещу разединението на българите, тъй като законът дискриминира всички пушачи.

Според Слабаков протестът не е срещу забраната, а цели откриването на места, в които пушачите да могат да се събират и да пушат.

Денят на протеста не е избран случайно - днес по стар стил се отбелязва Трифон Зарезан. По думите на Слабаков на този празник хората се събират да ядат, пият и пушат. Самата забрана той нарече фашистка и припомни, че Хитлер е бил първият, който се е опитал да въведе подобно правило.

От асоциацията разкриха, че са против референдум за пушенето на обществени места, тъй като въпросът може лесно да бъде манипулиран.

На протеста има около 300 души, които демонстративно пушат и свирят със свирки. Издигнати са плакати с надписи: "Имаме право да имаме право!”, "Не на забраната за пушене”, "Убийци на бизнес”, "Избор за всеки” . Има протестиращи и от други градове.

От своя страна, председателят на коалиция "България без дим” д-р Гергана Гешанова през първите два месеца от забраната за тютюнопушене броят на пушачите в България е намалял с до 3%.

Гешанова е категорична, че забраната цели не да намали броя на пушачите, а по-скоро да осигури нормална среда за всички.

"Поставянето на никотинови лепенки и други средства би имало само временен ефект, ако човекът, който ги ползва, няма вътрешна убеденост, че желае да откаже цигарите”, твърди тя.

По думите й всеки избира кой е най-подходящият за него метод за отказване на цигарите. От "България без дим” предлагат 5-дневни планове за отказване на цигарите, които са създадени на базата на терапиите, които правят анонимните алкохолици.

Водещи

Най-четени