Грешките, които не бива да допускате с вечерята 07.04 | 16:39

Ако не внимавате как вечеряте, по-лесно ще се сдобиете с излишни килограми

От Елена Кирилова

Закусването и обядването са неща, които обикновено правим самостоятелно или в движение, но не така стоят нещата с вечерята. В известен смисъл тя е занимание, което предполага повече социални контакти.

Това е и изключително важен момент от деня. Ако искате да живеете здравословно, то най-добре да научите какви са основните грешки, които не бива да допускате с вечерята, подбрани от Huffington Post. 

1. Това е най-обилното ви ядене за деня

През по-ранните часове трябва да си набавите основните калории за деня. Вечерята ви трябва да съдържа около 450-625 калории, ако говорим за диета от 1800-2300 калории дневно за жените и 2000-25000 калории за мъжете. Някои диетолози и експерти твърдят, че вечерята трябва да ни набави едва 20-25% от дневните калории. Ето защо последното ви ядене за деня трябва да е леко и преценено внимателно.

2. Слагате прекалено много ястия на масата

Многото ястия пред вас могат да ви накара да преядете. Оставете си възможността, ако не сте сити, едва тогава да добавите допълнително към порцията си.

3. Ядете пред телевизора

Много хора правят грешката да поставят телевизор в трапезарията или да вечерят на дивана, докато гледат някое предаване. Същата грешка правим и с яденето пред компютъра. Важно е да разделяте храненето от другите дейности, защото по този начин се увличате и има шанса да похапнете много повече от нормалното.

4. На масата винаги има сол

Ако на масата има сол, то вероятността да добавите още малко в храната, не е никак малка. Прекаленото количество сол може да доведе до здравословни проблеми. Вместо да слагате сол, опитайте с някоя ароматна подправка, пресен черен пипер или сушени билки. Сушеният риган или мащерката могат да променят храната, така че да не изпитвате нужда да я подсолявате допълнително.

5. Ядете прекалено често навън

Храната в ресторантите по принцип се характеризира с по-високо съдържание на калории, скрити соли, мазнини и захар. Няма какво да говорим за бързите закуски, които са директният път към сдобиване с нови килограми.

Водещи

Най-четени