Депутатите не щат да се прекършат – пушачите на студа! 08.10 | 16:43

Мнозинството от депутатите от ДПС няма да подкрепят отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на закрито, залегнала в Закона за здравето

От Кремена Бедерева

Мнозинството от депутатите от ДПС няма да подкрепят отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на закрито, залегнала в Закона за здравето, съобщава в. "Репортер".

Именно позицията на депутатите от движението ще бъдат ключови при гласуването, след като парламентарната група на ГЕРБ заяви, че ще гласува категорично против, а депутатите от "Атака” и Коалиция за България подкрепят предложението.

На двете групи обаче ще им бъдат нужни 14 гласа от ДПС от общо 35 депутати, за да прокарат предложението. 

"Възможността да отпадне забраната за тютюнопушене на закрито е нищожна”, заяви зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ДПС Тунчер Кърджалиев. По думите му нагласата в ДПС, а и сред депутати от Коалиция за България, е за категорично оставане на забраната. 

"Не може да се връща това ретроградно правило, за подобен въпрос е нужна по-далечна визия", обясни Кърджалиев и допълни, че близо 1/3 от депутатите от парламентарната група не са взели решение как ще гласуват. 

Подкрепа за оставането на забраната за пушене бе изразена и от здравния министър д-р Таня Андреева. 

"Не трябва да се правят отстъпки в каквато и да е посока, тъй като за първи път в българското общество пушачите подходиха толерантно към въвеждането на забраната", заяви Андреева. По думите ѝ здравето на хората няма цена и не може да се правят компромиси с него. 

В края на септември еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг обяви, че Европейската комисия е против облекчаването на забраната за пушене в България. 

Водещи

Най-четени