Защо българите имат проблем със затлъстяването? 30.05 | 07:56

Виновно не е преяждането, а неправилният режим на хранене

От Микаела Мохарамян

"Българите не са дебели от преяждане, а от неправилен режим на хранене", коментира проф. д-р Донка Байкова, ръководител катедра "Превантивна медицина" в медицинския университет - София и заместник-председател на Българското дружество по хранене и диететика. 

Според нея излишните килограми се дължат на масовата практика цял ден да не се яде, а на вечеря да се 
компенсира цялото гладуване. Организмът реагира на този "режим", започва да си прави резерви и създава депа, разкрива специалистът. "Минат ли хранителните вещества в мастни енергийни депа трансформацията им в енергия и изгарянето са много трудни - който не е отслабвал, той не знае за какво става дума", отбелязва проф. д-р Байкова. "Ако организмът бъде изненадан, първоначално има ефект и това води до свалянето на някой килограм", допълва тя. 

С диетите за плажа - по-отрано и без пълно гладуване, съветват експертите!

Желаещите да покажат добра фигура на плажа трябва да вземат мерки по-отрано, препоръчва проф. д-р Байкова.

Според нея всеки е наясно кога ще почива през лятото и не е нужно няколко дни преди ваканцията да се предприемат драстични стъпки с полу или пълно гладуване. Стръмната крива на отслабване е несигурна и при първо излизане от новата екстремна схема на хранене прегладнелият организъм винаги рязко си връща теглото при това с добавка, казва проф. д-р Байкова.

Тя подчерта, че т.нар. йо-йо ефект не е и никак безопасен. По думите й той всъщност е толкова вреден, колкото и свръхтеглото. 

Качването и свалянето на килограми води до същите проблеми на различните органи, тъй като при отслабването мазнините се разграждат като ацетони, кетони и алдехиди, а това са органични токсични вещества, посочи проф. д-р Байкова. Според нея по този начин йо-йо ефектът вреди и на черния дроб и на 
бъбреците, цитира БТА.

Поради тези причини съветът на експертите към мераклиите да покажат на плажа примамлива фигура е да си направят разумен диетичен режим и за две седмици могат да постигнат намаление с 3-5 килограма. Според проф. Байкова най-добре е да се акцентира върху прием на нискокалорийни храни, като се хапва 
често, но по малко, с пиене на много течности. 

Към варианта за тоталното изключване от менюто на месо и въглехидрати Байкова е негативно настроена. Според нея е по-разумно, ако ще има ограничения, те да се правят в последователни дни. И дава примерна поредица - първи ден плодове и зеленчуци, на следващия - месо или риба и млечни продукти, на следващия плодове и зеленчуци, после - въглехидратен прием на обяд.


Разумният режим включва да не ядем на вечеря въглехидратни храни - картофи, зърнени и бобови, подчертава проф. д-р Байкова. Тя е категорична, че любимите на всички хляб, пица, картофи трябва да се ядат на обяд. Ако се приемат вечер, човек няма време да изгори тези калории, а излишните въглехидрати се преобразуват директно в мазнини, казва експертът.


За разделното хранене проф. д-р Байкова посочва, че човешкото тяло го "блокира" успешно. "След две или три седмици организмът "разбира" за какво става дума и когато му дам въглехидрати, той ги задържа в депа и не ги пуска в изгаряне, след това ги освобождава т.е. той от разделното хранене всъщност сам комбинира приема на хранителните вещества", разказва проф. д-р Байкова.

Тя добавя, че хората трябва да внимават с добавките в храните и особено с прословутите Е-та и признава, че има все още много спорове около тези субстанции, макар част от тях да са официално признати за безопасни. Нейната позиция обаче е малко по-различна. "Когато в едната част от менюто ни има три Е-та, а в другата - още пет и то различни, кой може да гарантира безвредността на тяхната комбинация и да е категоричен как ги метаболизира организмът?" Тя подчертава, че това е достатъчен аргумент, за да се призовават българите да внимават с Е-тата.

Възрастта няма значение за свалянето на килограми

Възрастта няма значение за свалянето на килограми, казва проф. д-р Байкова. Според нея разумна диета може да направи всеки здрав възрастен човек. Тя обаче подчертава, че когато става дума за деца, задължително трябва да се търси съвет от специалист по хранене и диететика. Активно спортуващите също
трябва да търсят диета, различна от тази на останалите.

 Съветът на проф. д-р Байкова към по-дебеличките пак е да се обръщат задължително за помощ към експерт, ако започнат да отслабват. Първите три-пет килограма могат да бъдат свалени, с която и да е диета, но после няма грам мърдане на кантара надолу, разкрива проф. д-р Байкова. Причината за това се крие в собствения ни организъм. Като най-умната биологична система на планетата той не обича да губи резерви до безкрай и след първите свалени килограми блокира и най-прекрасната диета, казва ученият. 


Според нея на практика, ако спрем да захранваме тялото си с калории, то връща същата монета и започва да гори по-малко мазнини, за да си пази резервите. "Резултатът е, че си ходя гладна, а дебела", шегува се проф. д-р Байкова.

Експертът припомня, че освен всичко друго храната е повод и за добро настроение, така че към негативните ефекти в немалко случаи дамите на диета стават и меко казано раздразнителни. 

Водещи

Най-четени