Искате да сте слаби и щастливи - ставайте рано 19.09 | 10:15

Ново проучване установява, че ранобудниците всъщност изглеждат по-добре, а и са по-здрави

От Кремена Бедерева

Следващият път, когато часовникът ви събуди рано сутринта и ви се иска да отложите ставането от леглото с още няколко минути, не го правете!?

Ако искате да сте по-слаби, по-щастливи и по-здрави - трябва да ставате рано. Ново проучване установява, че ранобудниците всъщност изглеждат по-добре, а и са по-здрави от тези, които обичат да си поспиват до късно през деня.

Изследователите предупреждават, че най-лошо за здравето на човек е заспиването късно. Така, нощните птици, които са по-активни през нощта и не могат да заспят рано, си влияят изключително зле с това върху здравето и най-вече – върху способността си да са щастливи, твърдят учените.

За целите на изследването, учените от университета Роухемптън интервюирали почти 1100 мъже и жени, питайки ги за тяхното здраве и какви са техните навици за заспиване.

Около 13% от анкетираните споделили, че не обичат да се излежават дълго в леглото и стават преди 7 часа сутринта през седмицата, като дори през уикендите не спят до късно. 6% от участниците в анкетата се оказали нощни птици или хората, които са по-активни вечерно време.

Те съобщили, че сутрин се събуждат преди 9 часа, когато са на работа. Но пък през уикендите спели почти през целия ден.

Останалите 81% отговорили нещо средно от останалите две групи и били по средата между тях.

Учените стигнали до извода, че ранобудниците били по-малко депресирани и тревожни. Те също така по-често предпочитали да стават по-раничко, за да имат време за закуска. Това пък от своя страна гарантира стройната им фигура, тъй като според много предишни изследвания, за да са здрави и слаби, хората задължително трябва да закусват, припомня още в. Daily mail.

"Последиците са малки и в някои професии и ситуации има явни предимства да си "нощна птица", като статистически резултатите са значителни", обяснява изследователят д-р Йорг Хубер.

Според него определено има разлика между хората, които се събуждат рано сутрин и т.нар. " нощни птици", но това не означава, че ако обичате да си лягате късно и да си поспивате до късно, непременно сте несретник.

Д-р Йорг Хубер предполага, че причината се крие във факта, че лягайки си късно през нощта, по този начин хората си нарушават съня и спят недостатъчно добре през нощта.

Водещи

Най-четени