Коя е най-лошата диета за 2011-та година? 22.11 | 11:50

Британските диетолози са се заели да направят оценка на 5-те най-популярните диети

От iNews.bg

Сигурно си спомняте истерията по диетата на Дюкан? Или пък по тази, залагаща на кръвната ни група? Но какво се оказа - дали са били толкова ефективни, колкото ни увещаха?

Според Британската асоциация по диети е странно една диета да кара хората да не ядат нищо, или пък да ядат само сурови храни, или да не ядат нищо друго, освен бебешки храни. Още по-озадачаващо пък се оказват, според британските експертите, диетите според кръвната група.

Според специалистите, призът за най-лошата диета за 2011-та година печели диетата на Дюкан, пише в. Daily Telegraph. Според тях сложният режим на хранене на четири етапа, с богати на протеини храни като месо и риба и отказването на въглехидратите, няма абсолютно никакво научно обяснение. Този режим на хранене – ограничаване на храни, калории и порции от определени групи храни не е никак препоръчително.

Дори преди време британските таблоиди разпространиха новината, че майката на Кейт Мидълтън също прилага диетата на Дюкан и е отслабнала доста за четири дни. Нейната дъщеря Пипа разкри, че майка й похапвала "само скариди и извара" за обяд.

Да припомним какво представлява диетата на Дюкан?

Диетата на френския диетолог д-р Пиер Дюкан се състои от четири фази на хранене. По време на първия етап – първите 10 дни от диетата, трябва да се яде само месо, риба, яйца или нискомаслени млечни продукти. В следващата фаза вече е позволено към менюто да се включат и зеленчуците. В третия етап може да се яде и хляб, и плодове. Накрая, подложилите се на диетата, могат да хапват абсолютно всичко, което искат – освен в четвъртък. Диетата нашумя с невероятните резултати, които се постигат с нея, както и фактът, че много знаменитости са я прилагали.

Британските диетолози обаче не са приели всички обещания за чиста монета. Затова те са се заели да направят оценка на пет от най-популярните диети, като са провели проучване по телефона. На второ място след диетата на Дюкан била класирана диетата, заложена на базата на алкохола, известна като "алкорексия", трета била диетата според кръвната група, четвърта – тази, при която се ядат само сурови храни, и на последно място – диетата с бебешките храни.

Според британските диетолози първата диета не е никак препоръчителна за хората, тъй като подлагайки се на нея, ще се окажете непрекъснато пияни. В диетата се застъпва идеята да се приемат много малко калории, за сметка на прием на алкохол вечер.

Диетата според кръвната група пък е "изцяло основана на псевдонаука", която може да доведе до "значителни недостатъци, като например калций", категорични са експертите. Диетата със сурови храни "отнема време, води до социално изолиране и е придружена от "ужасно много дъвчене".

Диетата с бебешка храна, която е прилагана от звезди като Гуинет Полтроу и Дженифър Анистън, работи, само когато се ядат максимум до 14 бурканчета на ден. Но яденето на пюрета е незадоволителен, смятат диетолозите.

Ако искате да отслабнете, трябва да се храните балансирано и разнообразно, с подходящи за всеки порции и количество калории, съветва още Портер, консултант по диети и говорител на Британската асоциация по диети. "Най-общо казано – приемайте по-малко калории, избирайте по-качествени храни и се движете повече, за да отслабнете".

Водещи

Най-четени