Наредбата за цените на лекарствата ще бъде коригирана 11.04 | 13:58

Открити са няколко проблемни момента в нея

От Елена Кирилова

Открити са няколко проблемни момента в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране цените на лекарствените продукти, която беше публикувана на уебстраницата на Министерството на здравеопазването.

Това разкри д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз по време на заседание на Обществения съвет по здравеопазване, цитиран от агенция "Фокус”.

Наредбата трябваше да влезе в сила, но в крайна сметка това не се случи именно заради проблемите. Предстои анализ на наредбата и коригиране на неточностите.

Шарков обясни, че съсловните организации са подчертали своята роля в лекарствената политика. По думите му, както Българският зъболекарски съюз, така и Българският лекарски съюз са пречили благородно и конструктивно на опитите за лобизъм в лекарствената политика.

По време на днешното заседание се обсъжда Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева наредбата няма да бъде свалена от сайта на МЗ, докато не бъдат изчистени всички неточности в нея и да се вземат предвид всички мнения по темата.

Обсъждането на Наредбата за регулиране и регистриране на лекарствените продукти продължава и в момента.

Водещи