Наши лекари пред BBC: Оперираме хора без нужда, за да печелим пари 20.11 | 20:20

Медиците ни бягали в чужбина заради корупцията в здравната система

От Христина Рафаилова

Всички слушаме как родните лекари бягат в чужбина заради по-доброто заплащане и лошите условия на труд у нас. Някои обаче напускат татковината и поради чисто морални причини. 

BBC публикува материал за нашите медици, които виждат бъдещето си в Англия и други страни в ЕС. 

В него доктор Беждеров обяснява, че ще търси реализация другаде и заради етичните си принципи. Той заявява, че не иска да остане у нас, където му се налага да оперира хора, които не се нуждаят от подобна манипулация. Единствената причина те да легнат под скалпела е болницата да прибере повече пари от здравната каса. Според него системата у нас е загнила.

Според медията, въпреки че ограниченията за българи и румънци на Острова ще паднат от догодина, родните лекари вече усилено си търсят работа във Великобритания, както и в Австрия и Германия. Те идват тук, за да получават заплата, 10 пъти по-висока от тази в собствената им държава", заявяват от BBC. 

Телевизията е направила редица интервюта с току-що завършили медици, като всички те твърдят, че търсят път навън или вече са го намерили. За някои корупцията в системата е сред основните причини да емигрират. 

От медията цитират изследване, според което 80% от младите доктори планират да напуснат страната. 

Пред камерата лекарите казват, че не търсят европейско заплащане, но искат да имат нормален начин на живот. 

Водещи

Най-четени