Нов дрескод за спасителите на плажа 09.04 | 20:37

Ще ни спасяват с латексови ръкавици и жълто-червени екипи

От Десислава Маданска

Водните спасители вече ще са с нов дрескод. Нова проектонаредба на здравното министерство предвижда оранжевият цвят на екипите на хората, отговарящи за безопасността на плажуващите, да бъде сменен с жълто-червен. Спасителите на плажа вече ще носят жълта фланелка, червени гащета, червена слънцезащитна шапка, ветрозащитно облекло с емблемата на водноспасителната служба. Те ще разполагат и с маска за обдишване и латексови ръкавици, които ще ги пазят от зарази по време на обдишване.

В проектонаредбата е записано, че по време на дежурство спасителят вече няма да събират такси за плажни чадъри, шезлонги, както и да продават сладолед.

На плажа пък ще бъдат монтирани нови предупредителни и информационни табели. Те ще сигнализират за джетове, водни парашути и ски, уиндсърф и други водни съоръжения.

Посетителите ще бъдат запознати с правата и задълженията си от информационни табла, които ще се поставят на входните места на открити плажове и басейни. На тях ще има информация за разположението на спасителните постове, температурата на въздуха и водата.

Проектът предвижда още към всеки един областен управител да се създаде постоянна и целогодишна комисия по превенция на водния травматизъм. Експертите ще проверяват плажовете и басейните и ще могат да предлагат закриване на обекти при нарушения.

Водещи

Най-четени