Нямало как цените на лекарствата да паднат 11.04 | 15:10

Според Българския фармацевтичен съюз лекарствената ни политика била несъстоятелна

От Елена Кирилова

Цялата лекарствена политика, водена до момента, е несъстоятелна, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев след заседанието на Обществения съвет по здравеопазване.

По думите му Здравната каса плаща по-малко, докато самите пациенти плащат доста. Според него абсолютно несъстоятелни са всички коментари за това, че след намаляването на надценките на търговците на едро и на аптеките, пациентите ще имат достъп до по-евтини лекарства.

Ненчев е на мнение, че не е трябвало да има скок на цените на лекарствените продукти и то с между 100 и 300 процента. От Българския фармацевтичен съюз са категорични, че сега трябва да се направи анализ на ситуацията и да се види запазването на тези цени с колко ще допринесе.

"Доста от цените са на такава висота, че няма да се качат повече. Според нас, след такова покачване за една година, което компенсира намалението, което плаща НЗОК в цените, но за сметка на пациентите. Това показва цялата несъстоятелност на лекарствената политика, която се водеше до момента.

На доста от лекарствените продукти, които са на регистрационен режим, а не на регулационен. Ако се остави всичко в една държава да зависи от производителите, горко на тази държава”, обясни Ненчев.

По думите му единственият шанс за намаляването на цените е намалението на ДДС ставката. Освен това е необходимо комисията, която следи цените на съответните референтни държави да започне да работи, след като три години е бездействала, категоричен е той.

От конфедерацията "Защита на здравето” предлагат Гърция да отпадне като референтна държава. По думите на председателя на конфедерацията Владимир Томов достъпът на пациенти до терапия може да бъде улеснен, ако три е минималният брой държави, определящи цените и реимбурсирането. В момента 5 държави се занимават с това.

И въпреки че е разширен спектърът до 15-17 държави, върху които се взима най-ниска цена и се определя реимбурсирането. При положение, че имаме 5 държави, тук проблемът остава, твърди Томов.

Той изрази надеждите си, че ще се намери механизъм, по който доплащането ще бъде минимализирано, а пациентите ще бъдат защитени. Томов обясни, че от конфедерацията не са доволни, че не могат да участват в работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Идеята е, че пациентските организации и особено тези, които са национално представени, трябва да участват със своя глас, за да има прозрачност и консенсус.

От своя страна, председателят на "Българската асоциация за закрила на пациентите” Пламен Таушанов предложи Гърция да бъде заменена с Белгия.

Водещи

Най-четени