Редовен сън и ранна вечеря за тънка талия 12.11 | 14:26

Късното похапване, както и недостатъчният сън, водят до напълняване, смятат учени

От Кремена Бедерева

Посещенията при хладилника късно вечер може и да залъгват глада преди лягане, но от тях определено се дебелее.

Хората напълняват не само от това, което ядат, но и от часовете, в които се хранят. Изследване на американски учени показа, че мишки с лошо функциониращ биологичен часовник натрупват килограми, защото ядат, когато трябва да спят.

Тези резултати хвърлят светлина и върху сложните причини за затлъстяването при хората, казаха учените от университета на Пенсилвания, цитирани от в. Daily Telegraph. Ефектът при мишките е подобен на синдрома на нощното хранене, който се свързва със затлъстяването.

Резултатите обясняват защо работещите през нощта по-често са със затлъстяване и метаболитен синдром - комбинация от диабет, високо кръвно налягане и високо наднормено тегло. Хората с нарушения на съня също са по-застрашени от затлъстяване.

Недостатъчният сън може да доведе до напълняване - дори при здрави хора. "Сравнителна малко изместване на консумацията на храна към обичайния за почивка период при мишките благоприятства натрупването на енергия. Нашите мишки затлъстяха, без да приемат повече калории", каза Георгиос Паскос от екипа, допълва още БТА.

Водещи

Най-четени