Хванете си гадже, за да спите добре 03.11 | 13:51

Учени твърдят, че самотниците по-често имат безсънни нощи

От Кремена Бедерева

Скарали сте се с гаджето, мъжът ви е изневерил – това са само няколко от предпоставките, заради които ще се чувствате изнервени и няма да можете да заспите.

Сега, изследователи са доказали това - хората, които са самотни и нямат партньор до себе си, не могат да спят и е по-вероятно да имат безсънни нощи. Според учените самотата не води само лошо настроение и сълзи, но и влияе зле върху здравето ни.

Екипът на Лиан Курина от Университета в Чикаго изследвал група възрастни, живеещи в Южна Дакота – техният сън и статус. Изследването е публикувано в сп. Sleep и цитирано от Reuters.

Резултатите били подобни на тези от проучване през 2002 г. - на студенти за качеството на съня им и това дали те са самотни или не. Изследването показало, че студентите, които нямат партньори, спят по-малко, отколкото тези, които имат човек до себе си.

Сега, американските учени събрали информация за кръвното налягане, продължителността на съня и чувството за самота, което изпитват доброволците. Учените изследвали 95 жители от Южна Дакота.

Приблизително половината споделили, че не били самотни. Сред останалата половина се забелязва обаче тенденция на увеличаване на чувството на самота и социална изолация, но и по-малко сън.

Учените обясняват това с факта, че самотните хора спят сами в леглото, въртят се повече през нощта и се чувстват неспокойни.

"По принцип, самотните се въртят много повече през нощта или спят на периоди и пресекулки", обяснява Курина.

Водещи

Най-четени