Яжте мазно за красива фигура. Сериозно 03.04 | 16:50

Ето тези мазнини са полезни

От Мартина Панайотова

Съществуват множество митове относно здравословното хранене. Всеки ден всеки четвърти човек започва нова мъчителна диета с надеждата да се отърве от няколкото излишни килограми.

Един от най-големите митове на съвременните диети е, че не трябва да съдържат мазнини. Всякакви продукти "без мазнини" или "ниско съдържание на мазнини" пълнят рафтовете на магазините с цел да се харесат на диетоманиаците.

Истината е, че мазнините са жизнено важни за човешкия организъм, толкова колкото протеините и въглехидратите. Някои от тях дори способстват топенето на килограмите.

Телата ни се нуждаят от мазнини, за да функционират правилно. Например, витамини А, Д и Е се нуждаят от мазнина, за да бъдат абсорбирани от тялото.

Научете кои мазнини са истински полезни за тялото ви и свободно ги включете в менюто си.

Ядки

Ядките са заредени с куп хранителни вещества, полезни мазнини и протеини. Едни от особено полезните за сърцето мазнини, а именно омега 3 комплекса, се съдържат в почти всички видове ядки. Те са богати и на Л-аргинин – киселина, която поддържа имунната система, подобрява функцията на кръвоносните съдове и помага при превенция от сърдечно-съдови заболявания.

Друго предимство на ядките е богатото съдържание на фибри и витамин Е, който е отговорен за имунната функция и здравата и чиста кожа.

Хапвайте ги в салати, енергийни блокчета или просто като следобедна закуска. Можете да ги консумирате и във вид на масло, като ги блендирате в кухненски робот.

Зехтин

Зехтинът е чудесен заместител на традиционните мазнини и може да се използва при сотиране, печене и за салатни дресинги. Богат е на моно-ненасителни мазнини и натиоксиданти като хлорофил, картениоди и витамин Е.

Зехтинът се препоръчва за намаляване на кръвното налягане, регулиране на диабета, облекчаване на астма и артрит. Включването на зехтин в менюто ви помага за поддържането на здравословно тегло.

Кои са останалите полезни мазнини може да научите от Kulinar.bg.



Водещи

Най-четени