"Зелени": Борисов и Цачева също са виновни за заменките 27.11 | 15:13

Управляващите се правели, че проблемът със заменките не съществува

От Андриян Георгиев

Начинът, по който земеделският министър се опитва да реши проблема със заменките на гори, може да доведе единствено до това, неговото име да се превърне в нарицателно за далавери. Това каза председателят на Зелената партия Александър Каракачанов в пресклуба на БТА. 

"Да се решава с подпис на министъра нещо, което не може да се реши, е опит за още корупция", коментира Каракачанов.

По думите на "зеления" лидер ако България бъде осъдена от Европейския съд в Люксембург, глобите ще бъдат поети от всички български граждани. Според Каракачанов управляващите през последните 5 години се правели, че такъв проблем не съществува. По негова информация заменките касаят 70 000 дка земи по Черноморието и големите зимни курорти. 

Председателят на Зелената партия обяви Цецка Цачева и Бойко Борисов за виновници по случая. Цачева носела основна отговорност заради потъпкването на законите и тежките административни нарушения. Бойко Борисов носел вина за политическо бездействие. 

Според ПК "Екогласност", Зелената партия и Партията на зелените, обединени в Граждански екологичен обществен съвет (ГЕОС), единственият начин за решаване на проблема е чрез приемане на проектозакона за отмяна на сделките със заменки, внесен от Зелената партия в парламента на 1 юли 2010 г. Законопроектът не се разглеждал заради нежеланието на управляващите, смята Александър Каракачанов.

Той заяви, че законопроектът не въвежда национализация, а взаимна реституция и целта му е държавата да си върне имотите, като частното лице си получава земите и горите, които е притежавал преди замяната или парични средства, срещу които е придобил държавните имоти.  

Водещи