Държавата няма да обжалва решението на ЕК за заменките на гори 27.11 | 14:31

Собствениците на земи ще бъдат санкционирани, ако ЕК установи нерегламентирана държавна помощ

От Ивелина Георгиева

Ако Европейската комисия (ЕК) установи, че заменките на гори представляват нерегламентирана държавна помощ, правителството няма да обжалва, а ще глоби бенефициентите.

Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов след среща с представители на природозащитни организации и депутати от ГЕРБ.

"Ние поемаме политически ангажимент да не обжалваме решението, ако е негативно", увери Найденов. По всяка вероятност то ще бъде негативно, смята министърът, но все пак държавата обмисля три възможни хипотези.

Едната е България да бъде оправдана. Втората е, че при тази държавна помощ е нарушен законът и да се стигне до друга съдебна инстанция. Третата хипотеза, която е най-вероятна, е да се установи, че има нерегламентирана държавна помощ.

В този случай на държавата членка ще се даде срок да коригира това и да стартира механизъм, който да събере разликата между пазарната оценка и административната, или да се даде възможност бенефициентът на тази държавна помощ да я върне обратно.

Решението на Европейската комисия се очаква да излезе около Нова година. В тази връзка, за да се използва времето до тогава, ще бъде създадена работна група под председателството на шефа на правната комисия в парламента Искра Фидосова.

Работната група ще бъде сформирана до края на днешния ден от представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на земеделието и храните, Министерството на финансите и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Пред нея ще стои решаването на въпросите за това какви законови норми да бъдат записани в Закона за държавната помощ. Така, ако в бъдеще по конкретен казус се установи, че има нерегламентирана държавна помощ, да има възможност и да бъде задължение на бенефициентите да заплатят разликата между държавната стойност и действително заплатената установена стойност на съответния имот.

Работната група ще подготви законодателни промени, които да създадат механизма, който ще трябва да бъде стартиран при негативно решение за България.

Неправителственият сектор и държавата са се обединили около решението, че когато ЕК се произнесе, администраторът на държавната помощ ще трябва да издаде актове на базата на това решение. С тези актове ще се изисква от бенефициентите да върнат нерегламентираната държавна помощ.

Мирослав Найденов обясни, че юристи ще се произнесат по въпроса дали администратор да бъде министърът на финансите или министърът на земеделието.

По думите му се очаква бенефициентите да обжалват, затова правителството ще направи законовите промени, с които ще даде шанс на държавата да защити интереса си.

Без да има законова промяна, няма кой от двамата министри да разпише съответните актове и да се издаде каквото и да било решение, подчерта шефът на правната комисия към парламента Искра Фидосова. Тя пое ангажимент текстовете в законовите промени да са готови в рамките на няколко седмици.

Според земеделския министър голяма част от бенефициентите сами ще искат да развалят договорите си за замяна, защото след промяната в закона няма да могат да променят предназначението на земята и да осъществят инвестиционни намерения.

Найденов уточни, че при 10% от направените заменки до момента има промяна на предназначението и са реализирани инвестиционните намерения. По думите му в тези случаи горите нямат как да се върнат, но тези бенефициенти също ще трябва да плащат.

Разследването на горските заменки започна още през 2010 г. Наскоро Мирослав Найденов обяви, че вероятно до края на тази година Европейската комисия ще реши дали страната да бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради заменките.

Водещи

Най-четени