Протести срещу проучването и добива на шистов газ 01.09 | 07:14

Граждани ще протестират в Добрич, Варна и София

От Кремена Бедерева

Протестно шествие "Добрич против шистовия газ" ще премине през областния център, съобщиха от инициативния комитет на проявата.

Ще бъде връчена протестна нота на областния управител на Добрич, каквато ще бъде изпратена и до министрите на икономиката и енергетиката и на околната среда, заяви председателят на инициативния комитет Александрина Панайотова.

По думите й протестиращите граждани ще настояват да не се извършват проучвания за шистов газ в Североизточна България, докато технологията крие риск за здравето на хората и застрашава околната среда.

Тревога буди въпросът какви химикали и в какви количества ще се използват при проучванията и откъде ще се вземе вода при оскъдните ресурси в Добруджа, допълни председателят на инициативния комитет.

Протест ще се проведе днес и в София. В 12:00 ч. пред Министерския съвет ще се съберат несъгласни граждани с проучването и добива на шистов газ у нас. 

iNews припомня, че са събраните над 8000 подписа до момента подписи срещу проучването и добива на шистов газ в Североизточна България.

Председателят на инициативния комитет от Нови пазар срещу проучването и добива на шистов газ Веско Димов връчи част от събраните подписи на бившия евродепутат Душана Здравкова, която ще съдейства за внасянето им в комисията по петиции в ЕП. Събирането на подписи ще продължи до 10 септември, като желаещите да подкрепят петицията могат да го направят и онлайн.

Според Душана Здравкова основният проблем е, че хората не знаят какво се предприема и колко е опасно. Тя обясни, че с каквото и решение да излезе комисията по петиции, то няма задължителен характер, а по-скоро комисията е медиатор между гражданите и властта.

В началото на август месец стартира подписка против проучването и добива на шистов газ в общини в цяла Североизточна България, съобщи тогава председателят на инициативния комитет на протеста в региона д-р Веско Димов.

Инициативата, тръгна от Нови пазар. Не сме съгласни в житницата на България да се провеждат подобни експерименти, каза Димов.

По думите му има голяма опасност още при проучванията в карстовите пластове в региона, от които се черпи вода, да изтече газ. 

От инициативния комитет на протеста съобщиха, че ще изпратят на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков бутилки с вода, в която е разтворен метан, като предупреждение какво може да потече от чешмите в домовете.

Договорът за проучване на добива на шистов газ с Chevron се намира във финалната си фаза. "Трябва да се проучи всичко, което има потенциал за находище", коментира тогава министърът.

Трайков увери, че е сигурен, че рискове при проучването няма. Преди да се пристъпи към договор за добив обаче щяла да бъде направена ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда).

Относно евентуални находища в българския черноморски шелф, министър Трайков заяви, че и там има блокове, които предстои да бъдат обявени за проучване.

Преди около месец пък експерти от сектора обявиха, че риск от производството на шистов газ у нас няма, ако се спазват всички процедури. Според тях наличието на шистов газ може да доведе и до намаляване на цената на конвенционалния природен газ с от 5-25%.

Водещи

Най-четени