Вятърни турбини, учещи се от опита си 29.03 | 07:22

Китайски учени създадоха система за контрол, която действа на базата на миналия си опит, подобно на човек

От Георги Георгиев

В зависимост от метеорологичното време вятърните турбини могат да бъдат подложени както на нежните пориви на вятъра, така и на ураганно натоварване в даден момент. Подобни разнообразни условия могат да превърнат извличането на максималната енергия от вятъра в сериозно предизвикателство.

Нов проект, разработен от китайски изследователи, предлага иновационно решение, вдъхновено от моделите, по които хората научават нови неща, пише PhysOrg.com.

Повечето турбини днес са създадени така, че да произвеждат максимално количество енергия, щом ветровете достигнат т.нар. номинална честота на въртене. При ветровете над или под тази честота контролните системи правят промени в ъгъла на перките спрямо вятъра или на въртящия момент на електромагнитния генератор.

Тези промени помагат за поддържането на висока енергийна ефективност на турбината при слаби ветрове и защитават турбината при ураганни пориви.

Много от сегашните системи за контрол разчитат на комплексни и скъпи модели, описващи поведението на турбините в различни ситуации, които оскъпяват допълнително системата.

Китайските учени обаче решили да експериментират с различен подход. Те създали вдъхновена от живите системи контролна система, която взимала решенията на база миналия си опит и резултатите от действията си в различни ситуации.

Симулациите показали, че първоначално системата показвала слаби резултати, но бързо се учела как да ги подобри, достигайки до производителността на традиционните контролни системи.

Подобен вид системи, базирани на паметта и миналия опит, са привлекателни за учените поради своята простота и съответно ниска цена. Според специалистите подобни методи обещават значително да повишат ефективността на системите за улавяне на вятърната енергия.

Водещи

Най-четени