Започват проверки заради мъртвите делфини 09.08 | 19:23

За директора на агенцията по рибарство броят на изхвърлените от морето бозайници не е тревожен

От Диана Цветкова

Разпоредени са проверки след случаите на открити мъртви делфини по българското Черноморие, съобщи директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов в интервю за Агенция "Фокус".

Проверките идват след като в началото на месеца бяха установени поредни случаи на изхвърлени от морето мъртви делфини. По телата на бозайниците, открити край Царево и Созопол имаше наранявания. Само през юли пък в РИОСВ-Бургас са постъпили 23 сигнала за мъртви делфини.

Сега Драгомир Господинов коментира, че тази статистика не е притеснителна, а на фона на популацията на делфините в Черно море откриването на единични мъртви екземпляри не е толкова фатално.

По думите му не може да се каже, че във всички случаи става дума за човешка намеса.

"Ние няма как да знаем кой е самият извършител. Една голяма част от делфините умират от естествена смърт. За мъртвите делфини се установи (последните два случая – б.р.), че смъртта е настъпила след като са се оплели в рибарски мрежи", каза той.

Господинов обясни, че когато се оплетат в мрежите делфините умират заради липса на кислород, а впоследствие рибарите освобождават вече мъртвите животни и морето ги изхвърля на брега.

Той обаче коментира, че в Черно море ловуват няколко държави и не може да се каже, че именно българските рибари са виновни за смъртта на делфините.

"Делфинът може да е попаднал в мрежите и на турски рибари и след като е бил освободен да е изплувал на нашите брегове", допълни шефът на ИАРА.

По думите му в последните 5 години се наблюдава тенденция за намаляване на рибарите по нашите брегове, а агенцията осъществява контрол и се надява случаите на бракониерски улови драстично да намалеят.

Водещи

Най-четени