Развитие, но не само с парична подкрепа 27.11 | 15:17

Slow Food показва проблемите в хранителната верига по света

От iNews.bg

Броят на гладуващите хора е по-висок от всякога и по тази причина трябва да потърсим ново определение на думата "помощ" за развиващите се държави. С тези думи се обръщат организаторите от Slow Food при развитието на проекта им 4Cities4Dev.

С помощта на тази програма светът трябва да преосмисли плановете си за развитие, смятат от екологичното движение. В проекта участват четири града – Торино, Тур, Билбао и Рига, а мерките се осъществяват с подкрепата на Европейската комисия.

Проектът трябва да илюстрира работата на Slow Food за опазването на биоразнообразието през последните години, допълват от организацията. Според еколозите не само защитата на местното производство на хранителни продукти, но и създаването на общество, което осъзнава, колко е важна защита на околната среда, е от ключово значение.

Това отива отвъд финансовата подкрепа и фокусът е върху мотивацията да се съхрани местните традиции.

Много често под "местно" се разбира нещо, чието време е отминало или неизползваемо, а всичко идващо от "Запада" автоматично е смятано за по-добро.

Slow Food обаче има няколко проекта, които показват, че това не е така. Сред тях например е идеята за експлоатация на морски ресурси в Мавритания, както и програма за опазването на дивите гори в Етиопия и Мадагаскар. Проектът "Хиляда градини в Африка" също показва как местното производство може отново да спаси от глад населението на континента.

4Cities4Dev ангажира и европейците и директните потребители, които трябва да разберат, че всичко е свързано и от техният прост избор на пазара зависи много. В четирите града се провеждат изложения, като Euro Gusto в Тур, или Algusto, което ще се проведе през декември в Билбао. По време на тези събития организаторите показват едни от най-сериозните проблеми на хранителните вериги по света.

Водещи

Най-четени