Реформите във водния сектор може и да не се харесат на всички 05.12 | 15:52

Лятото започва изграждането на дъбоководното заустване във Варна, Созопол и Равда

От Ивелина Георгиева

Минимум 2,5 млрд. евро са необходими на страната за следващия програмен период, за да се довърши изграждането на всички приоритетни пречиствателни съоръжения. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на конференция посветена на състоянието и предизвикателствата при изграждането на ПСОВ (Пречиствателни съоръжения за отпадни води) в България.

С необходимите средства трябва да бъде изградена цялата инфраструктура от пречиствателни съоръжения.

"Ако трябва да бъдем реалисти, няма да можем да получим пълната сума европейско финансиране, но работим в посока процентът да е максимално висок", уточни министър Павлова.

Тя посочи, че водният сектор е от изключително голям приоритет за правителството и има силно желание и воля сектора да бъде развит.

"Тази воля и желание вече ще се материализира и през следващите години ще положим много усилия да осъществим реформата във водния сектор, да се изградят много пречиствателни станции и да се подобри услугата като цяло" коментира регионалният министър.

Водният сектор - приоритет в реформите

Водният сектор ще бъде в Топ 3 от реформите на правителството като ще има и непопулярни действия, по които ще се осъществява тя, каза Павлова. По думите ѝ, независимо от факта, че действията няма да се харесат на някои от участниците в процеса, те ще бъдат правилни и държавнически.

На среща миналата седмица в Европейската комисия (ЕК) правителството е изявило желание да подпомогне общините, които трябва да кандидатстват за финансиране по водни проекти и съответно да получат финансиране, тъй като именно общините са бенефициент на тези средства. 

Междувременно от община Добрич съобщиха днес (5 декември), че са внесли проекта за воден цикъл на града в Министерството по околната среда и водите (МОСВ).

През пролетта и лятото ще започне изграждането на дълбоководното заустване по Черноморието, обясни още Лиляна Павлова. Във Варна, Созопол и Равда са основните проблеми с отпадни води, затова и те първи ще кандидатстват за финансиране, обясни министър Павлова.

Въпреки има проблеми, ситуацията във Варна не е критична и няма замърсяване на водата до степен, която да не позволява къпане, увери министърът.

Планът на министерството и общините е след като бъдат одобрени проектите от ПУДООС (Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната реда към МОСВ - бел. ред), общините да получат финансиране и през пролетта и лятото да започне изграждането на съоръженията.

"Няма да е проблем за плажуващите, че дълбоководното заустване ще се прави паралелно с туристическия сезон", поясни още регионалният министър.

С приоритет за кандидатстване по ПУДООС са по-големите общини, тъй като по директива страната ни трябва да изгради на първо място съоръженията в общините с над 10 хиляди жители и след това да премине към по-малките населени места.

Тежките реформи, които предстоят в сектора няма да рефлектират върху цената на водата, а само върху сектора. Това, което очаква министерството, е да се стигне до момент, в който ще се намали броят на ВиК операторите.

Предизвикателствата

Пет са основните предизвикателства във водния сектор, според началникът на кабинета на министъра на околната среда и водите Йордан Стратиев. По думите му това са кратките срокове по изпълнението на проектите, огромната нужда от средства, които да се инвестират в изграждането на пречиствателни станции, доброто проектиране на обектите и добрата организация на инвестиционния процес.

Един от проблемите в сектора, е че не винаги общините избират най-подходящите площадки за изграждане на пречиствателни станции, коментира от своя страна експертът от Министерството на околната среда и водите Йорданка Стоянова. Тя поясни, че много често се създават проблеми с различни частни имоти и това забавя строителството.

Според експертът един от най-важните изводи по отношение на работата в сектора касае тръжните процедури за сключване на договори. Тя препоръча в тези случаи основен критерий да не бъде най-ниската цена.

Стоянова посочи, че в МОСВ никога не са използвали този критерий и след тръжните процедури има милиони спестени средства. С тях от екоминистерството са изградили пречиствателни станции в Стара Загора и Хасково.

Водещи

Най-четени