Отпускат 234 млн. лв. от бюджета за довършване на общински екопропроекти 02.09 | 16:14

Отпускат 234 млн. лв. от бюджета за довършване на общински екопропроекти

От Ростислава Иванова

За да не загубят евросредства по старата Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2007-2013 г., правителството отпусна 234 млн. лв. за финансирането на забавените общински проекти, надхвърлили лимита на програмата. Това реши кабинетът на днешното си редовно заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

С днешното решение правителството одобри допълнителни лимити по сметката на Националния фонд към министъра на финансите в размер на 234 млн. лв. за разплащане на допустими разходи по проекти, финансирани от ОПОС 2007-2013 г. през 2015 г. Средствата са в рамките на одобрените с Решение №147 на МС от 5 март 2013 г., гласи съобщението.

Екопроектите по старата ОПОС се изпълняват в момента, като част от тях бяха принудително замразени поради липса на финансиране. До това се стигна, след като Брюксел констатира нередности в обществените поръчки на много общински екопроекти, което доведе до налагане на финансови корекции по тях и замразяване на финансирането по ОПОС от края на 2013 г. За повече от година.

Сега с отпускането на парите от бюджета регионалните проекти за изграждане на системи за ВиК и управление на отпадъците ще бъдат приключени успешно. Дъжавата няма да загуби пари от ЕС и да търпи санкции заради забавянето на важните реформите във водите и отпадъците.

Бюджетът на ОПОС 2007-2013 г. беше 3,5 млрд. евро, а с наддоговарянето по общински проекти достигна 4,8 млрд. евро. До средата на август 88% от евросредствата по програмата са усвоени и разплатени от ЕК.  

Най-четени