НАСА ще „обстрелва“ Луната 14.12 | 14:39

Агенцията подготвя разбиващ край за сондите-близнаци GRAIL на лунната повърхност

От Георги Георгиев

Лунните сонди-близнаци GRAIL на НАСА ще се разбият в началото следващата седмица в лунната повърхност след успешно изпълнена близо едногодишна мисия. Това предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Американската космическа агенция подготвя за роботизираните близнаци, известни с прякорите Ebb (Отлив) и Flow (Прилив), "контролирано спускане и удар". Сондите ще се разбият в планина близо до северния полюс на Луната в пълна тишина, тъй като на спътника на Земята не съществува атмосфера, която да предаде звукови вълни от удара.

Мястото е подбрано специално, за да се избегне вероятността да бъдат повредени останките от мисиите "Аполо" и други лунни реликви. Сблъсъкът е планиран за 22,28 часа по Гринуич в понеделник.

С почти привършило гориво и орбитиращи само на 11 километра над повърхността на Луната, днес двете сонди ще направят финалната насочваща маневра и ще затворят научните си инструменти, за да са готови за сблъсъка.

Ebb, и 20 секунди по-късно Flow, ще се ударят в лунната повърхност със скорост от 1,7 километра в секунда (6120 километра в час). Сблъсъкът няма да бъде заснет, тъй като по това време районът ще бъде в сянка. Краят на сондите няма да е видим от Земята.

"Самоубийственият сблъсък на два малки апарата с празни резервоари очаквано няма да е бляскав", казва Мария Цубер, главен изследовател на проекта GRAIL (Gravity Recover and Interior Laboratory).

Сондите-близнаци, всяка от които с размерите на малка пералня, започнаха полета си в близка формация в орбита около Луната на 1 януари 2012 г. Основната им цел бе да изготвят карта на лунната гравитация, която ще помогне на учените да проумеят по-добре как са се формирали и еволюирали Земята и други скалисти планети в Слънчевата система.

Детайлните гравитационни карти и изображения от първата част на мисията, предоставени в периода между март и май 2012 г., когато сондите се намираха на около 55 километра над Луната разкриха, че дебелината на кората ѝ е по-малка, а повърхността - по-накъсана, отколкото се предполагаше.

"Знаехме, че Луната е била бомбардирана от астероиди и комети, но установихме, че тези сблъсъци са били много по-ожесточени, в резултат на което повърхността ѝ е силно накъсана", казва Цубер.

Обект на подобни бомбардировки са били и останалите твърди тела във вътрешността на Слънчевата система. На Земята обаче доказателствата за тези сблъсъци са заличени от ерозията, тектониката на плочите и други феномени.

Освен като попълнение в планетарната наука, данните от мисията на сондите-близнаци ще бъдат използвани от учените при избора на места за кацане на бъдещи роботизирани и човешки експедиции до Луната.

"Дори в най-смелите си мечти не си представях, че тази мисия ще протече толкова добре", споделя Мария Цубер.

Водещи

Най-четени